Update

Advocaat Peter la S. staakt verdediging

Advocaat Jan Peter van Schaik, raadsman van de kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft vandaag besloten met onmiddellijke ingang de verdediging van zijn cliënt te staken.

ANP/Redactie
De bunker in Osdorp © ANP Beeld
De bunker in Osdorp © ANP

Volgens de kroongetuige, Peter la S., wordt zijn raadsman 'gemuilkorfd' en kan de verdediging in zijn eigen zaak niet naar behoren worden gevoerd.

Vorige week dreigde Van Schaik al met opstappen. De situatie is het gevolg van complexe perikelen, die zich de afgelopen weken hebben aangediend in het lang slepende monsterproces. La S., die behalve (kroon-)getuige ook verdachte is in het proces, wil bepaalde verweren kunnen voeren in zijn eigen zaak. Hij wordt hier echter in beperkt doordat hij moet zwijgen over aspecten die met zijn getuigenbeschermingsprogramma te maken hebben.

Van Schaik had de rechtbank verzocht, teneinde uit deze patstelling te komen, de zaak van La S. af te splitsen van de rest en achter gesloten deuren te behandelen. De rechtbank wees dit verzoek vandaag af. Volgens de rechtbank is de verwevenheid van de zaak-La S. met die van de anderen te groot. La S. en zijn raadsman zagen zich door die beslissing genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien.

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank betreuren die stap, maar accepteren de ontstane situatie. Van nieuwe vertraging in het proces zal daarom geen sprake zijn.

La S. gaf te kennen dat hij niet spoorslags op zoek zal gaan naar een nieuwe advocaat, omdat deze in dezelfde positie zou belanden als Van Schaik. Hij zou niet de vrijheid hebben om de verdediging in alle vrijheid en naar eigen inzicht te voeren. De getuigenbeschermingsperikelen hebben al ettelijke malen een rol gespeeld in Passage.

La S. is niet verplicht om zich van rechtsbijstand te voorzien. Volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad moet de rechtbank onderzoeken of een verdachte vrijwillig, welbewust en geïnformeerd afstand heeft gedaan van een advocaat. Het besluit van La S. lijkt aan die criteria te voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden