Advocaat: Paarlberg niet meer te plukken

Voormalig vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg, veroordeeld witwasser van door Willem Holleeder afgeperste gelden, is bankroet.

Jan-Dirk Paalberg Beeld anp
Jan-Dirk PaalbergBeeld anp

Hij heeft meer schulden dan bezittingen en het bedrag aan crimineel geld dat het Openbaar Ministerie (OM) van hem wil terugzien, ruim 25 miljoen euro, is er niet.

Zijn vermogen, ooit geschat op zo'n 275 miljoen euro 'is geheel verdampt', zei zijn raadsman Pepijn Slewe. Het hof boog zich over het hoger beroep in de ontnemingszaak van Paarlberg.

Holleeder
De gewezen vastgoedtycoon spande de beroepszaak bijna vijf jaar geleden aan. In maart 2013 veroordeelde de rechtbank hem tot het terugbetalen van 25,7 miljoen euro crimineel geld.

Dat was nadat hij vier jaar cel aan zijn broek had gekregen voor het witwassen van onder meer de bijna 18 miljoen euro, die Willem Holleeder van Paarlbergs voormalige zakenpartner Willem Endstra afperste.

Zijn veroordeling voor het witwassen van de Endstra-miljoenen vocht Paarlberg tot bij de Hoge Raad tevergeefs aan. Ook in de zaak rond zijn crimineel verdiende vermogen heeft hij altijd schuld ontkend.

Gebroken met Endstra
Bij de miljoenen van Endstra, vermoord in 2004, zou het zijn gegaan om ontvlechting van zakelijke betrekkingen. Holleeder zei hij maar een paar keer te hebben ontmoet.

Dinsdag benadrukte Paarlberg voor het hof 'in 1998 te hebben gebroken met Endstra, juist omdat hij omging met mensen zoals Holleeder'.

Hij herhaalde dat hij onschuldig is en zei samen met advocaat Geert-Jan Knoops met betrekking tot zijn veroordeling voor witwassen een herzieningsverzoek aan de Hoge Raad voor te bereiden.

"Ik blijf vechten om mijn onschuld aan te tonen. Zelfs tot na mijn dood. Dat heb ik bij een notaris laten vastleggen.'' Zijn advocaat vroeg het hof de betalingsverplichting van Paarlberg 'op nihil' vast te stellen.

"Zijn vermogen is weg. Het rechtsherstel, de gedachte achter de ontneming, heeft plaatsgevonden. Meer dan dat zelf'', aldus de raadsman.

Het hof doet 13 februari uitspraak. Dan valt ook het oordeel in het hoger beroep van de ontnemingszaak van Willem Holleeder. Van hem heeft het OM in november bijna 18 miljoen euro gevorderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden