Advocaat: OM lijdt aan tunnelvisie in zaak Seref C.

Met grote woorden trok advocaat Mariëlle van Essen dinsdag van leer tegen het Amsterdamse Openbaar Ministerie én de rechtbank. Zij meent dat haar cliënt Seref C. ten onrechte wordt vervolgd voor een dubbele dodelijk steekpartij in Slotermeer.

Maarten van Dun
De 51-jarige Seref C. stak volgens het OM in november 2013 Sait Oyunlu (63) en Fatma Dikayak (52) dood tijdens een ripdeal in de Israel Queridostraat. Beeld anp
De 51-jarige Seref C. stak volgens het OM in november 2013 Sait Oyunlu (63) en Fatma Dikayak (52) dood tijdens een ripdeal in de Israel Queridostraat.Beeld anp

'Er is sprake van een volstrekt schadelijke scoringsdrift bij de onderzoekers en het OM, enkel om hun hypothese dat mijn cliënt de dader is bevestigd te krijgen. Intussen sluiten zij de ogen voor de mogelijkheid dat hij niet de dader is. Daarnaast is sprake van een totale laksheid en onwilligheid jegens de verdediging vanuit de rechtbank en de rechter-commissaris, waardoor het onderzoek naar deze dubbele moordzaak onherstelbaar beschadigd is geraakt."

Dat zei Van Essen dinsdag tijdens haar pleidooi. Haar cliënt, de 51-jarige Seref C. stak volgens het OM in november 2013 Sait Oyunlu (63) en Fatma Dikayak (52) dood tijdens een ripdeal. Oyunlu was een heroïnehandelaar en C. zou hem hebben beroofd. Maandag eiste het OM 25 jaar cel tegen C. voor doodslag en moord.

Tipgevers
Volgens Van Essen lijdt het OM aan tunnelvisie en is het goed mogelijk dat een ander de dader is. Oyunlu had voor zijn dood meerdere conflicten, ook met mensen die volgens Van Essen heel goed de dader zouden kunnen zijn, maar die niettemin niet uitvoerig door het OM zouden zijn onderzocht.

Daarnaast zouden er alternatieve verklaringen zijn voor dna-sporen van C. in het huis van Oyunlu, sporen van de slachtoffers op het horloge van C. en dna van zowel C. als een slachtoffer op een in de buurt gevonden mes.

Volgens het OM zijn andere mogelijke daders wel degelijk onderzocht, maar is niet gebleken van hun betrokkenheid. Zij stellen bovendien dat C. een motief had om Oyunlu te vermoorden en dat hij op belangrijke punten zijn verklaring heeft gewijzigd. Ook tipgevers uit het criminele milieu noemden C.'s naam, al werden ook anderen genoemd.

Schande
Van Essen was getergd over de gang van zaken: "Dit dossier en dit proces is door de handelswijze van het OM, de rechter-commissaris en uw rechtbank in mijn optiek echt een schande geworden en ik hoop oprecht dit niet nog een keer in mijn carrière mee te maken."

De rechtbank zal later uitspraak doen. Tegen C. loopt bij het Gerechtshof in Den Bosch nog een hoger beroep voor het doodschieten van een Turkse garagehouder in Valkenswaard. Daarvoor werd hij in eerste aanleg vrijgesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden