Plus

Advocaat Noffel wil zaak van tafel: 'Justitie schond de wet'

De rechtbank moet de strafzaak tegen Naoufal F. (37) over de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter R. in 2015 van tafel vegen. Justitie heeft 'willens en wetens' tal van wetten en verdragen geschonden. Zet de rechtbank de zaak toch door, dan moet F. worden vrijgesproken. Dat stelde advocaat Inez Weski van 'Noffel' in een pleidooi dat twee dagen besloeg.

Beeld ANP

Centraal in haar betoog staat de enorme berg data over communicatie tussen criminelen, die justitie en recherche hebben gepeurd uit een in Canada in beslag genomen computerserver.

Justitie stelt vooral op grond van gegevens uit die server dat Naoufal F. degene is met bijnamen als 'Buik', 'Tijger' en 'Tito'. Die zou via versleutelde emails vanuit zijn onderduikadres in Ierland 'het moordcommando' hebben aangestuurd dat op 5 november 2015 in Diemen op Peter R. schoot - om de uitvoerders na de mislukking in niet mis te verstane bewoordingen tot de orde te roepen.

Met een valse sleutel
Het Openbaar Ministerie heeft 'met een valse sleutel' in die Canadese bestanden 'ingebroken' en is met 'een sleepnet' door 'de oceaan van data' gegaan. Dat leidde tot 'een onbeheersbare, onwettige en oncontroleerbare' fishing expedition, oordeelt Weski. "Men ging als een soort hoarders te werk."

De zoekmachine die de opsporingsdiensten gebruiken, is in velerlei opzichten ondeugdelijk. De Nederlandse onderzoeksrechter die het doorzoeken van de server moest controleren, heeft zich volgens Weski bovendien eerder als verlengstuk van justitie opgesteld dan als strenge rechter. Niettemin gingen de recherche en justitie volgens Weski nog verder dan de onderzoeksrechter had toegestaan.

Weski wil de manier waarop het openbaar Ministerie met de data uit de Canadese server is omgesprongen, voorleggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, omdat die volgens haar en een deskundige strijdig is met internationale verdragen en het EU-grondrechtenhandvest.

De officieren van justitie stellen dat ze zelfs zonder al die mails uit de Canadese computerserver voldoende bewijs hebben om hun strafeis van twintig jaar te onderbouwen.

Schendingen van de rechten
Dat hameren op ander 'bewijs' is volgens Weski slechts een poging de aandacht af te leiden van de schendingen van de rechten van 'tienduizenden' die de server gebruikten. "Men hoopt na uw vonnis gewoon door te kunnen gaan met de oogst uit die server. Zo spin je dat, met mijn cliënt op het offerblok."

De Canadese rechter is volgens de raadsvrouw misleid voordat hij het Nederland toestond de 3,6 miljoen versleutelde berichten uit server te kopiëren, waarvan justitie er 75 van belang vindt.

Bij het doorzoeken van de data heeft de recherche volgens Weski lukraak zoekwoorden gebruikt die steeds 'crimineel werden uitgelegd'.

Ondeugdelijke methoden
Weski heeft rapporten van verschillende deskundigen ingebracht om haar betoog te staven. De aan de UvA gepromoveerde data-wetenschapper David Graus oordeelt dat de recherche de enorme databerg met ondeugdelijke methoden onderzoekt.

Weski herhaalde haar betoog dat ze de data zelf nooit kritisch heeft kunnen onderzoeken.

Vooral om die reden probeerde ze de rechtbank eerder te laten wegsturen vanwege de schijn van vooringenomenheid, maar die 'wraking' werd afgewezen.

Op de tweede dag van haar pleidooi fileerde Weski donderdag het verdere 'bewijs' tegen 'Noffel'.

Reprimandes
De mailer die de uitvoerders van de aanslag volgens justitie eerst coachte en na de mislukking tot de orde riep, leek volgens Weski juist níet op de hoogte van de plannen. Hij stelt alleen maar vragen. Hij wil voorman Atif M. van de uitvoerders met zijn reprimandes achteraf wellicht behoeden voor nieuwe stommiteiten, maar dat bewijst volgens Weski niet dat hij tevoren van een moordplan wist.

Het onderlinge mailverkeer uit de versleutelde smartphones van twee uitvoerders is volgens de raadsvrouw onvolledig, waardoor overzicht ontbreekt en controle onmogelijk is.

Áls de rechtbank F. een straf zou opleggen, moet die volgens Weski sterk worden gematigd omdat hij 'in eenzame opsluiting zit' in de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland.

Maandag reageert justitie.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden