Update

Advocaat Nico Meijering loopt boos weg bij verhoor in rechtbank

Strafrechtadvocaat Nico Meijering heeft vanochtend woest de rechtbank in Amsterdam verlaten nadat hij door de rechter-commissaris was verhoord als getuige in vier liquidatiezaken. Om 11.30 uur besloot Meijering het verhoor te verlaten.

Redactie
Nico Meijering. Beeld anp
Nico Meijering.Beeld anp

De rechter-commissaris dagvaarde Meijering om te komen getuigen op verzoek van justitie, nadat Meijering in het televisieprogramma Pauw had gezegd dat hij informatie heeft dat het beleid van justitie om met kroongetuigen te werken tot liquidaties zou leiden.

Volgens zijn advocaat Lian Mannheims was Meijering kwaad over de manier van verslaglegging van het getuigenverhoor. Meijering deed constant een beroep op zijn beroepsgeheim, maar in het schriftelijke verslag van het verhoor stond in zijn antwoorden steeds de vraag van de rechter-commissaris verpakt. Na een verhoor van een half uur stapte Meijering daarom op.

Mannheims: 'Tijdens het verhoor heeft de rechter-commissaris uitgelegd welke vragen hij had. Daarvan heeft Meijering steeds gezegd dat hij niets zal antwoorden en zich beroept op zijn verschoningsrecht. In het proces-verbaal worden alle vragen in de mond van Meijering gelegd. Dat is in strijd met wat er gebeurd is.'

Mannheims verduidelijkt: 'Stel u voor dat u wordt gevraagd hoe het weer is en u beroept zich op uw verschoningsrecht. Daarna staat in het proces verbaal: 'Ik hoor u vragen hoe het weer is. Daar wil ik niets op zeggen'.' Meijering verzocht om een ander proces-verbaal maar daarop antwoordde de rechter volgens haar: 'Ik doe het altijd zo en nu niet anders'.

Mannheims zei na afloop dat Meijering niet bang hoefde te zijn dat hij door justitie zou worden gegijzeld. Tijdens het verhoor was dat al aan hem duidelijk gemaakt.

Steun van Orde van Advocaten
Meijering kondigde vooraf al aan niks te zeggen. Hij krijgt steun van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De advocaat vindt dat justitie hem in gevaar brengt omdat hij vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat. Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) noemt het oproepen van Meijering 'ronduit stuitend en buitengewoon zorgelijk. Hij spreekt van machtsmisbruik door het OM.

Meijering denkt dat justitie hem probeert 'de mond te snoeren'. Zijn advocaat Lian Mannheims zei vooraf het zo bont nog niet te hebben meegemaakt. Volgens haar raakt deze zaak de verstandhouding tussen het Openbaar Ministerie en de advocatuur.

De afgelopen tijd werden meerdere cliënten van Meijering geliquideerd, waaronder Gwenette Martha, Ali A. en Samir B. Ook Sjaak B., die in Panama door het hoofd werd geschoten, is een cliënt van Meijering.

Het Openbaar Ministerie wil niks kwijt over het dagvaarden van de advocaat. 'Wij zeggen hier niks over', aldus een woordvoerder.
Verhoren bij de rechter-commissaris zijn achter gesloten deuren.

Lees ook: ANALYSE: Alleen al de suggestie dat Meijering iets prijsgeeft kan dodelijk zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden