Advocaat Manning gaat Obama om gratie vragen

Aanhangers van Bradley Manning geven de strijd voor zijn vrijheid niet op. De militair Manning kreeg wegens het verspreiden van vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse overheid 35 jaar cel. Advocaat David Coombs en het Bradley Manning Support Network mikken nu op een presidentieel pardon van president Obama.

null Beeld ap
Beeld ap

Tijdens een persconferentie werd het startsein gegeven voor een campagne voor het gratieverzoek. De groep heeft een speciale website gelanceerd waarop sympathisanten een foto kunnen achterlaten en een petitie voor Obama kunnen ondertekenen. De Manning-activisten haalden reeds 1,4 miljoen dollar op voor de verdediging van Manning. Volgens de groep hebben ze 21.000 donateurs.

Strijdbaar
Volgens advocaat Coombs is de straf disproportioneel en heeft Manning een oneerlijke behandeling gekregen. 'Ik heb honderden cliënten vertegenwoordigd. Moordenaars en kinderverkrachters krijgen veel lagere straffen dan Manning.' Coombs zegt tijdens een persconferentie dat hij moest huilen na de zitting, maar dat Manning strijdbaar is. Manning zei tegen hem: 'Het is oké, het komt goed met mij, ik kom hier doorheen'.

Als Manning geen gratie krijgt, komt Manning volgens Coombs over 7 jaar voor het eerst in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. 'Ik ga me hierin specialiseren en voor hem vechten. Ik heb er vertrouwen in dat hij eerder vrijkomt'. Coombs noemt Manning een man van eer en hoge moraal. 'Hij is in de afgelopen drie jaar volwassen geworden, maar zijn geloof in rechtvaardigheid is hetzelfde gebleven, dan maakt het een plezier om met hem te werken.'

WikiLeaks
WikiLeaks sprak na het bekend worden van het vonnis van 'een strategische overwinning'. De aanklagers hadden een veel langere celstraf geëist, 60 jaar, en de verdediging heeft een minimumstraf van 5,4 jaar bedongen, waardoor Manning mogelijk veel eerder vrij kan komen.

'Ondanks deze tactische overwinning van de verdediging, is het vonnis een belediging voor een Westers rechtssysteem', aldus WikiLeaks-oprichter Julian Assange in een verklaring. Volgens Assange wilde de VS een signaal afgeven met de hoge straf voor de klokkenluider. 'Maar dit heeft een averechts effect, zoals we de afgelopen maanden hebben kunnen zien', aldus Assange.

Amnesty
Mensenrechtenorganisaties veroordeelden de lange straf. Amnesty International heeft in een reactie de Amerikaanse regering gevraagd de strenge straf te wijzigen. De aandacht van de regering zou moeten uitgaan naar de mensenrechtenschendingen die voortvloeien uit de slecht onderbouwde Amerikaanse 'oorlog tegen terreur', waar Manning juist openheid over wilde creëren.

Burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) sprak van 'een trieste dag'. Manning wordt volgens de ACLU strenger gestraft dan anderen, die voor marteling van gevangen verantwoordelijk zijn. Het leidt volgens de ACLU duidelijk 'tot onrecht wanneer een rechtssysteem geen onderscheid kan maken tussen verraad en het doorgeven van informatie om een openbaar debat te veroorzaken'.

Persvrijheid
De organisatie Reporters Without Borders vreest dat het vonnis de persvrijheid aantast. De celstraf is buitensporig en kan anderen ervan weerhouden misstanden aan de kaak te stellen en zou het journalisten moeilijker maken het falen van overheidsinstanties aan het licht te brengen.

Daniel Ellsberg, onthuller van de Pentagon Papers in 1971 en een van de bekendste klokkenluiders van de Verenigde Staten, heeft Bradley Manning 'het volgende slachtoffer van een afgrijselijke, verkeerde oorlog' genoemd. Volgens Ellsberg is Manning een bron van inspiratie voor burgermoed. Hij noemde de eis van zestig jaar gevangenisstraf van de aanklagers 'kwaadaardig' en zei dat het vonnis van de krijgsraad een stuk beter is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden