Advocaat Korver: ‘Slachtoffers verworden tot toeschouwers in hun proces’

Slachtoffers van ernstige misdrijven en nabestaanden van omgebrachte slachtoffers dreigen door de coronamaatregelen ‘te verworden tot toeschouwers in hun eigen rechtszaak’, doordat ze veelal worden geweerd uit rechtszalen.

Advocaat Richard Korver voor de Amsterdamse rechtbank.Beeld ANP

Dat stelt de Amsterdamse advocaat Richard Korver, voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk voor Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS), in een open brief aan de Raad voor de Rechtspraak. ‘De zaken lopen bepaald niet soepel’, stelt hij.

Als de slachtoffers en nabestaanden geluk hebben, kunnen ze nog terecht in een zaal waarin ‘hun’ strafzaak via een videoverbinding is te volgen. In andere gevallen kunnen ze het proces slechts van afstand volgen via beveiligd videobellen of zelfs alleen via een telefoonverbinding.

Vanwege de coronamaatregelen gingen in de rechtbanken en gerechtshoven sinds medio maart alleen (voorbereidende) zittingen in de ‘urgentste’ strafzaken door en werd publiek geweerd. Dat betekende volgens de advocaten dat ook slachtoffers de zittingen niet meer fysiek mochten bijwonen. Mochten ze wél binnen, dan mochten ze geen naaste meenemen die ze emotioneel kon bijstaan.

Zelfs geen partner

“Wij maken nu mee dat slachtoffers, na hevig protest door hun raadslieden, uiteindelijk wel worden toegelaten, maar geen ondersteuning mee mogen nemen, zelfs niet bijvoorbeeld hun partner,” schrijft Korver. “Het beleid lijkt in strijd met de wet en in ieder geval met de bedoeling van de wetgever.”

Slachtoffers krijgen vaak pas op het laatste moment te horen waar ze aan toe zijn tijdens de zitting, of dat de zitting helemaal niet doorgaat. 

‘Onnodige stress’

Korver, in zijn klacht aan voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak: “Het gaat hier telkens om slachtoffers van ernstige misdrijven, bijvoorbeeld verkrachting, poging doodslag, moord et cetera. Het behoeft geen betoog dat het zo kort tevoren afblazen van een zitting veel onnodige stress met zich brengt.”

Korver roept de rechtspraak op de belangen van de slachtoffers ‘weer volledig te eerbiedigen’ als de rechtbanken vanaf maandag weer wat ruimer opengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden