Advocaat Knoops wraakt rechter in zaak-Wilders

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft donderdagmiddag namens zijn cliënt Geert Wilders een wrakingsverzoek aangekondigd tegen een van de rechters.

Advocaat Gert Jan Knoops in de rechtszaal van de rechtbank op Schiphol. Beeld anp
Advocaat Gert Jan Knoops in de rechtszaal van de rechtbank op Schiphol.Beeld anp

Hij onderbrak het betoog van de zogenoemde benadeelde partijen in het Wilders-proces om te melden dat de verdediging geen vertrouwen heeft in de onpartijdigheid van rechter Elianne van Rens.

"Wat een vreselijke vooringenomenheid van deze rechter die haar PVV haat nauwelijks kan verhullen bij de ondervraging van Professor Cliteur," twitterde Wilders eerder op de dag.

Knoops kreeg na een schorsing gelegenheid om zijn grieven jegens de rechter toe te lichten. Voor het wrakingsverzoek had hij contact gehad met zijn cliënt Wilders.

Onverdraagzaamheid
Zij gaf bij ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur volgens de raadsman 'blijk van een mate van vooringenomenheid, althans niet onpartijdigheid'. Rechter Van Rens zou aan het slot van haar ondervraging volgens Knoops hebben gesteld dat het oordeel van de getuige-deskundige 'niet meer of minder is dan een mening'. Daardoor kan zij niet meer onbevangen oordelen, vindt de raadsman.

Door die ondervraging werd naar de mening van Knoops het beeld geschapen 'alsof Cliteur alleen zijn eigen mening kwam verkondigen'. De rechter moest volgens Wilders' advocaat ook gecorrigeerd worden op het punt van het verdraagzaamheidscriterium en de uitspraak daarover van de Hoge Raad. "Deze zaak draait in grote mate om onverdraagzaamheid en is dus niet onbelangrijk," aldus Knoops.

Kritiek
Het is niet voor het eerst dat Van Rens in aanvaring komt met Wilders en zijn verdediging. Wilders had haar tijdens een regiezitting op 18 maart al verzocht te stoppen met de zaak, maar Van Rens kondigde in april aan door te gaan.

Van Rens zou volgens Wilders in het tv-programma 'Kijken in de ziel' kritisch zijn geweest over de rechterlijke beslissing tijdens diens vorige proces om wraking van de rechter toe te wijzen.

De rechter zei destijds dat ze ook als rechter kritiek mag hebben. Ze verzekerde Wilders toen in een korte verklaring dat ze onafhankelijk in zijn zaak zal oordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden