Advocaat Hans Froon verdacht van schenden meldplicht

Justitie verdenkt de Amsterdamse advocaat Hans Froon ervan dat hij zijn meldplicht heeft geschonden. Hij hield zijn mond over een opmerkelijke vastgoeddeal van de beruchte familie Barazani.

Maarten van Dun
De zaak draait om een omstreden vastgoedtransactie met een pand in de Kerkstraat, waarin coffeeshop The Dolphins is gehuisvest Beeld Google Streetview
De zaak draait om een omstreden vastgoedtransactie met een pand in de Kerkstraat, waarin coffeeshop The Dolphins is gehuisvestBeeld Google Streetview

Vijfeneenhalf uur zaten de twee rechercheurs van de Landelijke Eenheid vorige week op kantoor bij advocaat Hans Froon. Zij kwamen daar vanwege een serieuze verdenking: elke advocaat is verplicht melding te doen als hij zich geconfronteerd ziet met een verdachte geldstroom of ondoorzichtige vastgoeddeal.

Juist zo moet worden voorkomen dat geld vanuit de onderwereld zijn weg naar boven vindt. Froon is de eerste advocaat die is gehoord in het kader van een speciaal project dat door justitie is ingesteld om 'niet-melders' op te sporen. Na het verhoor door de recherche lag er een veertien pagina's tellende verklaring van de advocaat. "Ik denk en hoop en verwacht dat ik alles helemaal heb kunnen fileren en weerleggen," zegt Froon.

Het is niet de eerste keer dat Froon zijn handelswijze moet uitleggen. De raadsman werd vorig jaar door de tuchtrechter voorwaardelijk geschorst voor twee maanden. Met die uitspraak in de hand is nu ook het Openbaar Ministerie aan de slag gegaan.

The Dolphins
De zaak draait om een omstreden vastgoedtransactie met een pand in de Kerkstraat, waarin coffeeshop The Dolphins is gehuisvest. Dat pand werd in 2013 voor een opvallend lage prijs verkocht. De verkoper: Asaf Barazani, het hoofd van de in Amsterdam beruchte Israëlische vastgoedfamilie.

De Barazani's kochten in de jaren negentig grote delen van het Damrak en exploiteerden die op bedenkelijke wijze. Daarbij werd de fiscus op grote schaal getild. In 2009 werden de vergunningen ingetrokken, waarna de panden voor veertig miljoen euro werden verkocht aan de gemeente. Later werden leden van de Barazani-familie veroordeeld voor belastingontduiking.

De transactie met het coffeeshoppand in de Kerkstraat verliep via een ingewikkelde constructie, die door Froon zou zijn bedacht. De advocaat was zelf partij in de vastgoeddeal en werd zo deels eigenaar van de stenen.

Banden
In de verschillende koopsommen die over tafel gingen verrekende Froon bovendien een aantal bedragen die hij zakelijk en privé van de Barazani's tegoed had. Dat is overigens niet verboden. De banden tussen Froon en de Barazani's waren in die tijd nauw: hij was niet alleen hun raadsman, maar investeerde met hen in Duits vastgoed. Froon, nu: "Die investeringen met mijn cliënt had ik niet moeten doen. Inmiddels zijn wij uit elkaar." Ook juridisch vertegenwoordigt Froon de Barazani's naar eigen zeggen niet meer.

Die handelswijze van Froon was de deken van advocaten en het Bureau Financieel Toezicht een doorn in het oog. Zij meenden dat Froon niet langer onafhankelijk onafhankelijk kon opereren en dienden een tuchtklacht in, waarna Froon dus voorwaardelijk werd geschorst. De tuchtrechter rekende het Froon zwaar aan dat hij de transactie met het pand in de Kerkstraat niet had gemeld.

Gezien de reputatie van de Barazani's en omdat het pand in werkelijkheid een hogere waarde had, was een melding op zijn plaats geweest. Ook het feit dat de in Israël beruchte en veroordeelde woekeraar Shlomo Narkis een hypotheek op het pand had, had voor opgetrokken wenkbrauwen moeten zorgen.

Volgens Froon gold de meldplicht niet voor hem, omdat hij niet als advocaat, maar als privépersoon bij de deal was betrokken. Froone denkt niet dat het tot een vervolging komt. "Dat heb ik de rechercheurs ook verteld. Ik heb niets te verbergen, alles is volledig transparant gegaan. Ik kan mij niet voorstellen dat dit muisje nogmaals een staartje krijgt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden