Advocaat Hammerstein voert kruistocht tegen de vuile stad

Wie zijn vuilnis weleens te vroeg buitenzet, vindt binnenkort wellicht een brief van strafrechtadvocaat Oscar Hammerstein op de mat.

Oscar Hammerstein Beeld Mark van der Zouw
Oscar HammersteinBeeld Mark van der Zouw

Om de stad leefbaar te houden moet asociaal gedrag worden bestreden, aldus de advocaat, en dus heeft hij een standaardbrief - op Hammersteinbriefpapier en met handtekening - opgesteld die iedereen kan downloaden en aan vervuilende buren kan geven.

In de brief wijst Hammerstein op de overtreding en de veroorzaakte overlast en verzoekt hij de 'geachte buren' het huisvuil op het juiste tijdstip aan te bieden.

Gebeurt dat niet, dan zal er melding worden gemaakt bij de gemeente. Of volgt een gang naar de rechter om 'u op straffe van een dwangsom aan de regels te houden'.

De brief komt voort uit een kruistocht tegen de vervuiling in zijn buurt, waarmee Hammerstein deze zomer begon.

'Laks'
Namens 'buurtcomité De Gouden Bocht' heeft hij meer brieven gestuurd naar vervuilers van de buurt, waarin hij dreigde met een kort geding.

Deze methode bleek zeer effectief. Vandaar dat Hammerstein, die zegt dat hij weigert tussen de rotzooi te leven, nu met een standaardbrief komt die iedereen kan gebruiken.

Hij vindt dat we in een 'desintegrerende samenleving' wonen. En nu de 'gemeente op alle fronten laks is in de handhaving van regels', is volgens hem het 'nemen van rechtsmaatregelen' het enig overgebleven middel voor bewoners met overlast.

En daarbij helpt hij graag een handje. "Iedereen die een zaak wil beginnen over mensen die hun huisvuil te vroeg buitenzetten: kom maar hier. En iedereen die tegen de gemeente wil procederen omdat er niets aan wordt gedaan: ook welkom."

Lees het volledige interview met Hammerstein: 'Rotzooi en vuiligheid, ik kan er niet tegen' [+]

De brief van Hammerstein. Beeld .
De brief van Hammerstein.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden