Plus

Advocaat familie Nouri: 'Ajax-spelers zijn nog steeds in gevaar'

De familie van Abdelhak Nouri vindt het belangrijk dat Ajax erkent dat er fouten zijn gemaakt, omdat de 'Ajax-spelers nog steeds in gevaar zijn.'

Maarten van Dun
Nouri Beeld anp
NouriBeeld anp

Dat zegt letselschadeadvocaat John Beer, die een procedure is gestart om te zorgen dat de club aansprakelijk wordt gesteld voor het letsel van Abdelhak Nouri.

Nouri zakte vorig jaar juli tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar met hartfalen. Hij verkeert in een verlaagde staat van bewustzijn, waar hij vermoedelijk nooit meer uit ontwaakt.

Volgens Beer wil de familie dat Ajax onderkent dat het is fout gegaan. "De familie kan er niet mee leven dat Ajax denkt dat het zo wel goed is. De spelers zijn nog steeds in gevaar. Ajax moet erkennen dat er fouten zijn gemaakt en dat ze het anders moeten doen als er weer een speler zou neergaan."

Veel te laat
Na onderzoek concludeert Beer dat de medische staf van Ajax na het neergaan van Nouri veel te laat is begonnen met hartmassage en de inzet van een defibrillator.

"De richtlijnen van de FIFA en de Nederlandse Reanimatieraad zijn overduidelijk: bij een ineenzakken zonder dat daar een botsing aan vooraf is gegaan, moet je direct beginnen met hartmassage. Het is bijna een geval van: niet nadenken, ga er vanuit dat het een hartstilstand is."

Beer vertelde Ajax al eerder dat de familie hen aansprakelijk houdt voor het ernstige letsel van Nouri. Dat gebeurde in januari, waarna er gesprekken waren tussen de club en de familie.

Uiteindelijk liet Ajax weten zich niet aansprakelijk te voelen. Beer: "Dat heeft mij wel een beetje verbaasd, eerlijk gezegd. Want als de club gewoon naar de familie was gestapt, was er heus te praten geweest."

Financiële genoegdoening
De familie hoopt via de arbitragecommissie van de KNVB, dat op basis van het contract tussen Ajax en Nouri bevoegd is om over de zaak te oordelen, excuses van Ajax te krijgen en financiële genoegdoening.

Beer: "Het is de hoop dat Nouri ooit naar huis kan komen, maar daar is dan aangepaste woonvoorziening voor nodig. Ook wil de familie dat voor Nouri therapieën beschikbaar komen die niet vergoed worden."

Daarnaast zou Ajax een vergoeding moeten betalen voor de inkomsten die Nouri is misgelopen, nu zijn carrière als profvoetballer nooit tot volle wasdom is gekomen.

Ajax heeft vooralsnog niet gereageerd op het nieuws dat de familie een procedure is begonnen.

Lees ook: Hoe is het nu met Abdelhak Nouri?

Abdelhak Nouri Beeld ANP
Abdelhak NouriBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden