Advocaat eist opheldering huisverbod Danny M.

Het Openbaar Ministerie en de gemeente Nijmegen moeten donderdag opheldering geven over de "zeer recente en ernstige informatie'' die aanleiding was om Danny M. met zijn gezin uit zijn huis te zetten.

ANP
De woning van Danny M. die op last van de burgemeester is gesloten. Beeld anp
De woning van Danny M. die op last van de burgemeester is gesloten.Beeld anp

Dat eist zijn advocate Inez Weski, die spreekt van een "absurde toestand''.

De Nijmegenaar Danny M. staat bij justitie bekend als de "telefoonleverancier van de onderwereld.'' Justitie ontmantelde zijn bedrijf in 2016 en zou daardoor over gegevens over allerlei criminele activiteiten beschikken.

Er lopen verschillende strafzaken tegen topcriminelen waarin de data een rol spelen, ook in verschillende Amsterdamse (liquidatie)zaken. Danny M. is sinds 2016 doelwit van aanslagen volgens politie en justitie.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei woensdag dat hij de veiligheid van het gezin, maar ook die van de buurt niet meer kon garanderen. Daarom vaardigde hij een noodbevel uit. De woning in de wijk Hegdambroek en het perceel rondom zijn voor onbepaalde tijd afgesloten.

Zorgplicht
Volgens Weski is het gezin woensdag "compleet overvallen'' door het noodbevel. "Wij willen weten welke zeer recente informatie er dan is. De burgemeester heeft een zorgplicht: hij moet iemand die in gevaar is daarover informeren en beschermen. Dat is niet gebeurd.''

Weski benadrukt dat het nog lang niet zeker is of er ooit een strafzaak tegen Danny M. komt. Er zijn volgens haar nog allerlei onderzoeken gaande naar de inval en het gebruik van de data van de crypto-telefoons die de Nijmegenaar verkocht. "Maar hij is nu al met immens machtsvertoon weggezet als een gevaarlijk persoon. Zijn privacy is ernstig geschonden.''

Het gezin mag zich voorlopig helemaal niet meer in Nijmegen vertonen. Ze hebben zelf elders onderdak gezocht, aldus Weski.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden