Advocaat: eerlijk proces tegen Holleeder onmogelijk

ROTTERDAM - De overweldigende media-aandacht voor de rechtszaak tegen Willem Holleeder (50) heeft een eerlijk proces tegen hem vrijwel onmogelijk gemaakt. De naam Holleeder is door alle aandacht bij het grote publiek synoniem geworden voor 'grote boef', betoogde advocaat Stijn Franken donderdag voor het gerechtshof Amsterdam, dat zitting had in Rotterdam.

Franken, die in hoger beroep naast Jan Hein Kuijpers Holleeder verdedigt, vroeg het hof het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren. De rechtszaak gaat volgens Franken allang niet meer over waarheidsvinding, maar over beeldvorming. Het hof beslist pas later over dit verzoek.

Holleeder, werd in december tot negen jaar cel veroordeeld, onder meer voor afpersing van drie rijke zakenmannen. Hij is publiek zo bekend als dader in plaats van als verdachte, dat het volgens zijn advocaten vrijwel onmogelijk zal zijn voor het hof hem als onschuldig te zien. Franken ziet als bewijs daarvan dat onder meer Tweede Kamerlid en oud-officier van justitie Fred Teeven en de rechter die Holleeder veroordeelde, zich in het openbaar, buiten de rechtszaal, hebben uitgelaten over de zaak.

Uitspraken van de rechter, Rino Verpalen, in De Telegraaf, waren voor Holleeder en zijn advocaten reden een klachtbrief te sturen. ''Maar het kwaad was al geschied'', aldus Franken.

Eerder op de dag besloot het hof de deuren te sluiten voor het publiek omdat de advocaten van Holleeder en diens zes medeverdachten vragen wilden stellen over contacten en familiebanden die de rechters van het hof mogelijk hebben met personen die figureren in de zaak. Een van de rechters is via een nicht van haar echtgenoot gelieerd aan de getuige. Een andere rechter verkeert in een vergelijkbare situatie met een notaris die voorkomt in het dossier-Endstra. Endstra zou een van de afpersingsslachtoffers zijn geweest.

De voorzitter van het hof is in het verleden betrokken geweest bij een civiele rechtszaak waarin Holleeder of medeverdachten figureerden. De verdediging heeft de uitspraak in die zaak ter bestudering opgevraagd. Het is niet bekendgemaakt wat in beslotenheid is besproken, maar de rechters blijven vooralsnog op hun post.

Het OM vindt dat het kan doorgaan met de vervolging van Holleeder. Aanklager Hans Wesselink meent dat het hof prima in staat is Holleeder als verdachte en niet als dader te zien. ''Er is geen reden om aan te nemen dat een onafhankelijk proces onmogelijk is.'' Hij wees er bovendien op dat de rechtbank in eerste aanleg een lagere straf heeft opgelegd als compensatie voor alle negatieve publiciteit. (ANP)

Advocaat Stijn Franken. Archieffoto ANP/Toussaint Kluiters Beeld
Advocaat Stijn Franken. Archieffoto ANP/Toussaint Kluiters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden