Plus

Advocaat Don Ceder gaat van de Bijlmer naar het Binnenhof

De Amsterdamse advocaat Don Ceder - kind van de Bijlmer - is met 26 jaar de jongste nieuwkomer op de lijst van de ChristenUnie. 'Het zou mooi zijn als de Kamer een betere afspiegeling wordt van de samenleving.'

Hanneke Keultjes
In de peilingen staat de ChristenUnie op zes zetels. Don Ceder staat op de zevende plek. 'Ik geloof in wonderen hè?' Beeld Mark van der Zouw
In de peilingen staat de ChristenUnie op zes zetels. Don Ceder staat op de zevende plek. 'Ik geloof in wonderen hè?'Beeld Mark van der Zouw

Don Ceder komt met wat vertraging aan op het Binnenhof. Buiten adem vertelt de advocaat hoe hij zijn tas op het perron van Den Haag Centraal had laten staan. Terwijl Ceder al in de tram naar het centrum zat.

"Gelukkig had een conducteur hem naar de Albert Heijn gebracht. In Amsterdam was ie al weggeweest!"

Ceder - inmiddels herenigd met zijn cognackleurige dokterstas - hoopt dat zijn overgang van Bijlmer naar Binnenhof in maart 2017 soepeler zal gaan, al is dat allerminst een gelopen race.

De ChristenUnie heeft hem op plek zeven gezet, achter de vijf huidige Kamerleden en Groningse nieuwkomer Stieneke van der Graaf. In de peilingen kan de partij op zes zetels rekenen. "Ik geloof in wonderen hè?" zegt hij lachend.

Malafide incassobureaus
Toch is er een gerede kans dat hij zijn toga volgend jaar aan de wilgen hangt voor een zetel in de Tweede Kamer.

Ceder heeft een groot netwerk in Amsterdam dat hem maar zo met voorkeursstemmen het parlement in kan stemmen; ten koste van iemand hoger op de lijst. En anders is er ook nog de mogelijkheid dat de ChristenUnie wordt geroepen tot het kabinet om een meerderheid in de Eerste Kamer veilig te stellen.

Als een ervaren Kamerlid doorschuift naar het kabinet, komt er weer een blauwe stoel vrij. "De komende jaren worden er belangrijke keuzes gemaakt voor dit land. Ik wil daar bij zijn, die keuzes mede óók maken."

Ceder runde met zijn neef Calvin een bedrijf dat malafide incassobureaus aanpakte. Het leverde hen in 2014 een nominatie op voor Amsterdammer van het Jaar. Vorig jaar richtte hij zijn eigen 'maatschappelijk betrokken' advocatenkantoor op.

"Ik zag om me heen dat er behoefte was aan iemand die voor mensen zou opkomen. Ik neem het mijn leeftijdsgenoten niet kwalijk als ze voor het grote geld gaan, maar ik geloof dat ik hier ben voor een bepaalde reden. Ik wil niet alleen voor mezelf leven."

Leenstelsel
Dat komt voort uit zijn jeugd, stelt Ceder. Als zoon van een Surinaamse man groeide hij op in de Bijlmer, bij zijn alleenstaande Ghanese moeder die de Nederlandse taal niet geheel machtig was.

"Ik heb veel onrecht gezien; gezien hoe lastig het leven kan zijn voor bepaalde groepen, zelfs in Nederland. Daardoor dacht ik: als ik later groot ben, wil ik daar wat aan doen."

Nu doet hij dat als advocaat. Dankbaar werk, zegt hij. "Maar voor een rechtvaardigde samenleving is de politiek nodig. Neem het leenstelsel: ik had zonder een basisbeurs mijn studie niet kunnen doen. Daarom willen we die terug."

Ceder wil in zijn persoonlijke campagne, die hij via Facebook en Twitter wil voeren, vooral 'zichzelf zijn'. Maar de vingerafdrukken van de ChristenUnie zitten daar al overheen.

Ceder spreekt over 'mensen in hun kracht zetten', over een dialoog met de samenleving, en een land waarin 'de verschillen steeds groter worden'. Stuk voor stuk opmerkingen die je ook terug hoort bij partijleider Gert-Jan Segers.

Spreekbuis
Het is ook niet zo gek dat de ChristenUnie, de partij waar hij stage liep en waarvoor hij nu duo-Statenlid is in Noord-Holland, voor Ceder de enige logische keus is.

Hij wil de spreekbuis zijn voor jongeren, voor mensen die door een woud van regels die ze niet begrijpen in de schulden terechtkomen en voor de Bijlmer, waar hij als hobby-dj van soul en R&B uit de jaren negentig optreedt.

"Als we Nederland een beter land maken, wordt de Bijlmer vanzelf ook beter. Het zou hartstikke mooi zijn als de Kamer een betere afspiegeling wordt van de samenleving. Niet alleen maar blanke mannen met grijs haar in pak. Dat is ook een tip voor andere partijen."

Toch heeft hij geen moment gedacht om zich bij Denk te melden. "De partij vertegenwoordigt de onvrede van een grote groep mensen; ook van mensen die ik spreek. Maar ze komen niet met een oplossing voor die onvrede."

Ceder: 'Als we Nederland een beter land maken, wordt de Bijlmer vanzelf ook beter' Beeld Mark van der Zouw
Ceder: 'Als we Nederland een beter land maken, wordt de Bijlmer vanzelf ook beter'Beeld Mark van der Zouw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden