Advocaat doet aangifte tegen bisdom Rotterdam

Advocaat Jan Boone heeft vandaag aangifte gedaan tegen het bisdom Rotterdam. Hij wil dat justitie het bisdom vervolgt op verdenking van het vormen van een criminele organisatie die het plegen van seksueel misbruik als oogmerk had.

ANP/Redactie
Advocaat Jan Boone in zijn werkkamer, in december 2009. © ANP Beeld
Advocaat Jan Boone in zijn werkkamer, in december 2009. © ANP

Boone, die zijn aangifte deed bij de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, wil dat ook voormalig bisschop Bär en de leidinggevenden en leden van het bisdom worden vervolgd. Als onderbouwing verwees de raadsman naar het vrijdag verschenen rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Gebrek aan onderbouwing
Boone, die de stap op eigen gezag neemt, deed eerder aangifte tegen het bisdom Utrecht toen het onderzoek van Deetman nog gaande was. Justitie schoof die aangifte terzijde, wegens gebrek aan onderbouwing. Met het rapport van Deetman is volgens Boone 'geen betere en gedetailleerder onderbouwing' van de verdenking te formuleren.

Volgens de raadsman voldoet het bisdom aan alle criteria van een criminele organisatie. Het oogmerk staat vast, schrijft hij aan de Rotterdamse hoofdofficier. Het bisdom heeft het opzet het seksueel misbruik van kinderen te faciliteren dan wel te gedogen. En als het niet het opzet heeft gehad, dan heeft het het misbruik willens en wetens laten gebeuren - ook dat is genoeg voor een veroordeling, meent Boone.

Bijkomstigheid
Strafvervolging van het bisdom heeft nog een extra bijkomstigheid, meent Boone. Slachtoffers kunnen zich in de strafzaak melden als benadeelde partij en vanuit die positie een schadevergoeding eisen. Boone denkt aan 100.000 euro per slachtoffer. Volgens de advocaat zijn die vorderingen eenvoudig genoeg om door de strafrechter te worden toegewezen. Het bespaart de slachtoffers een kostbare en onzekere procedure bij de civiele rechter, zo redeneert hij.

Ook zouden slachtoffers in een strafproces gebruik kunnen maken van het spreekrecht, schrijft Boone in zijn aangifte, hetgeen 'een grote helende werking' kan hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden