Advocaat: 'Criminele groep manipuleerde moordberichten'

Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers gaat in het criminele milieu het verhaal dat een zeer vermogende criminele groepering de in beslag genomen computerservers van Ennetcom had gekocht en berichtenverkeer heeft gemanipuleerd.

Paul Vugts
De uitgebrande auto zou gebruikt zijn als vluchtauto bij de liquidatie in Kerkdriel. Beeld anp
De uitgebrande auto zou gebruikt zijn als vluchtauto bij de liquidatie in Kerkdriel.Beeld anp

Zo zou het lijken alsof tegenstanders betrokken zijn geweest bij liquidaties. Dat betoogde Kuipers, die de advocaat is van Amsterdammer Hicham M. (24), maandagmorgen in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol.

M. en een groepje medeverdachten worden beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende (pogingen tot) liquidaties. Zij moeten vrezen voor levenslange celstraffen.

Raadsman Kuijpers vroeg de rechtbank de officieren van justitie opdracht te geven alle informatie in te brengen die het Team Criminele Inlichtingen (de inlichtingendienst van de recherche) en geheime dienst AIVD over de geruchten over manipulatie van de servers moeten hebben. "Als mijn collega's en ik zoiets van meer kanten horen, moeten de TCI en de AIVD het ook horen."

Liquidaties
Op basis van het enorme aantal heel concrete e-mails uit de Canadese server, die door justitie in beslag is genomen, zitten tal van criminelen vast voor liquidaties en pogingen daartoe. Omdat ze zich onbespied waanden, communiceerden de criminelen heel openlijk over de moordplannen.

"Die berichten zijn weliswaar verstuurd, maar niet door degenen die justitie daarvan verdenkt, zeggen mijn bronnen. Zij zeggen geflest te zijn," zei Kuijpers. "Als dat inderdaad zo is, zouden de rapen gaar kunnen zijn." Dan zitten de verdachten onterecht vast.

Officier van justitie Aidan van Veen zei geen enkele informatie te hebben over manipulatie van het berichtenverkeer door een vermogende misdaadgroep.

De rechtbank verwierp Kuijpers 'te vage' verzoek tot nader onderzoek naar de manipulatie bij gebrek aan 'een begin van aannemelijkheid' van zijn verhaal.

Oudjaarsdag 2015
Hicham M., uit Noord, en zijn medeverdachten worden beschuldigd van de liquidatie van de in Amsterdam actieve crimineel Chahid Yakhlaf op Oudjaarsdag 2015 bij de camping waar hij zat ondergedoken in het Gelderse Kerkdriel. Eerder was Yakhlaf nog aan een moordaanslag ontsnapt.

In november 2015 zou M. met een ander al de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp hebben geliquideerd in Krommenie. Op 3 april 2016 zou hij met anderen in Nieuw-West hebben geprobeerd de crimineel Nourdine A. dood te schieten, alias 'Hitler'. Die ontkwam.

Ook in Spanje wordt M. inmiddels verdacht van betrokkenheid bij een dubbele liquidatie, van een Colombiaansde drugshandelaar en diens vriendin, in augustus 2016 in Mijas, aan de Costa del Sol in de Zuidelijke provincie Malaga.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden