Advocaat Cees Korvinus berispt om prijsafspraak met klokkenluider

De Amsterdamse topadvocaat Cees Korvinus heeft van de tuchtrechter een tik op de vingers gekregen omdat hij in 2009 een verboden prijsafspraak maakte met klokkenluider Ad Bos.

Maarten van Dun
Cees Korvinus Beeld anp
Cees KorvinusBeeld anp

Volgens de tuchtrechter behartigde Korvinus jarenlang op basis van een no cure no pay-afspraak de belangen van Bos, die in een slepend juridisch conflict met de Nederlandse staat was verwikkeld.

De tuchtrechter legde Korvinus de maatregel van berisping op. Na een waarschuwing is een berisping één van de lichtere straffen die een tuchtrechter mag opleggen, maar in advocatenkringen geldt het als een forse reprimande. De straf had ook zwaarder kunnen uitvallen: Korvinus had door de tuchtrechter uit het ambt gezet kunnen worden.

Vergoeding
Een no cure no pay-afspraak is voor advocaten verboden, omdat daarmee hun onafhankelijkheid in het geding komt. Zij zouden hun eigen belang daardoor wel eens boven dat van hun cliënt kunnen stellen.

De Raad van Discipline rekent het Korvinus 'zwaar aan' dat hij zo'n prijsafspraak maakte. "Hij diende daarmee vooral zijn eigen belang op een moment dat de heer Bos zich in een zeer afhankelijke en kwetsbare positie bevond."

Vooral ook omdat Korvinus het verboden contract pas opstelde nadat hij wist dat de Staat een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro zou uitbetalen aan Bos, omdat die ten onrechte jarenlang door de Nederlandse staat was vervolgd. Korvinus stond hem in tal van procedures bij en onderhandelde met de staat over de hoogte van de vergoeding.

Na goede bestudering
Klokkenluider Bos zou bij het zien van het contract van Korvinus hebben uitgeroepen: "Het lijkt hier de aannemerij wel." Met de prijsafspraak streek Korvinus, oud-voorzitter van de VARA, naar verluidt tien procent op van de schadevergoeding. Volgens de raad is daarmee sprake van 'excessief declareren'.

Korvinus had betoogd dat Bos geen naïeve, financieel kwetsbare man was die had getekend wat hem was voorgelegd. Korvinus' raadsman, eind juni tegen de tuchtrechter: "Het idee kwam van Bos, die zelf financieel directeur was geweest van een grote onderneming. Bos zei: 'Ik ga je betalen en je krijgt tien procent.'"

Bos zou het document bovendien pas na goede bestudering hebben getekend, wetend om welk bedrag het ging. Volgens de tuchtrechter maakt dat geen verschil, omdat Korvinus had moeten weigeren. "Hij heeft niet gehandeld als een behoorlijk advocaat betaamt." Korvinus wil niet reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden