Update

Advocaat Breivik: Hij is waarschijnlijk krankzinnig

Anders Behring Breivik, de verdachte van de aanslagen in Noorwegen, is 'waarschijnlijk krankzinnig'. Dat heeft zijn advocaat Geir Lippestad vandaag gezegd.

Redactie / ANP / Reuters
Geir Lippestad, advocaat van Breivik. Beeld afp
Geir Lippestad, advocaat van Breivik.Beeld afp

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens Lippestad 'wijst de hele zaak erop' dat zijn cliënt gek is. Zo zou hij haat tonen jegens iedereen die niet extremistisch is. En hij noemde zijn eigen acties 'afschuwelijk maar noodzakelijk'. Of hij tijdens de rechtszaak ook krankzinnigheid zal bepleiten, kon de advocaat nog niet zeggen. Daarvoor is het volgens hem nog te vroeg. Wel denkt hij dat Breivik zelf in ieder geval niet voor krankzinnigheid zal pleiten, omdat hij gelooft dat hij 'de enige is die de waarheid begrijpt'.

De advocaat zei verder dat Breivik gedacht had dat hij eerder door de politie zou zijn tegengehouden toen hij het vuur opende op de jongeren op het jeugdkamp. Lippestad gelooft daarnaast dat Breivik niet uit is op democratie, maar op dictatorschap.

Neonazi's

De chef van de recherche van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft vandaag gezegd dat Breivik zijn omvangrijke pamflet ook aan Duitse neonazi's heeft gestuurd. Tot de ontvangers behoort een extreem rechtse groepering in Dortmund in het Ruhrgebied. Tot nu toe gingen de oosterburen ervan uit dat er geen vertakkingen van de Noorse terrorist naar Duitsland waren.

Breivik krijgt weinig bijval voor zijn daad. Op extreem rechtse internetfora in Duitsland staat veel kritiek op het feit dat hij jongeren als doelwit koos.

'Duivelsgebroed'
Een woordvoerder namens de Russische premier Vladimir Poetin noemt Breivik 'duivelsgebroed'. Dat bericht persbureau RIA Novosti vandaag. Breivik noemde in zijn manifest de meeste wereldleiders 'verraders', maar Poetin vindt hij een onmiskenbare leider die respect verdient. Poetin beschouwt de Noor echter als 'compleet gestoord'.

Breivik sprak ook lovend over de pro-Poetinbeweging Nasji (de Onzen), die ook onmiddellijk afstand nam van de woorden van de Noor. 'Nasji staat bekend om zijn vastberaden gevecht tegen fascisme en we vinden dat we niet op verklaringen van psychopaten en fascisten moeten reageren', zei een woordvoerster van de nationalistische jongerenbeweging, die zichzelf presenteert als een democratische antifascistische beweging. Volgens critici fungeert Nasji als dekmantel voor 'stormbrigades' om protesten op te breken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden