Advocaat brandstichter Diemen wil onderzoek naar brandweer

Simona I. (23) heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de fatale brandstichting in een studentenflat in Diemen, maar haar advocaat Peter Plasman wil niettemin dat onderzoek wordt gedaan naar het optreden van de brandweer.

Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Beeld Reinder van Zaanen
Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven.Beeld Reinder van Zaanen

De brandweer maakte mogelijk grote fouten bij het blussen van de brand in de flat op de Rode Kruislaan in Diemen, op 19 juli vorig jaar.

De 27-jarige David Swart werd pas de volgende ochtend dood aangetroffen in zijn studentenkamer op een van de bovenste verdiepingen van de flat, terwijl de brandweer al uren eerder was vertrokken.

Swarts vriendin en een andere bewoner van de flat raakten zwaargewond.

Onderzoek
Plasman vraagt de rechtbank donderdagmiddag tijdens een regiezitting in de zaak om een onafhankelijke deskundige aan te stellen die het brandweeroptreden moet onderzoeken.

De uitkomst van dat onderzoek kan van belang zijn om vast te stellen of de brandweer ook schuld heeft aan de dood van David Swart. Het Openbaar Ministerie meent dat het overlijden van Swart volledig is toe te rekenen aan de brandstichters.

In een eerder stadium deed Plasman zijn voorstel al bij de rechter-commissaris, maar die wees het verzoek af.

Bekentenissen
Simona I. heeft inmiddels bekend betrokken te zijn bij de brandstichting, nadat eerder haar broer Gilermo I. al had toegegeven het vuur te hebben aangestoken.

Broer I. heeft zijn spijt betuigd in de zaak, die volgens hem volledig uit de hand is gelopen. Hij had bij zijn bekentenis al nadrukkelijk gezegd 'dat het nu aan anderen was' om een boekje open te doen, kennelijk doelend op zijn zus, die tot die tijd had gezwegen.

Verzekering
In haar bekennende verklaring heeft Simona I. gezegd dat de brand is gesticht om de schade op de verzekeringsmaatschappij te verhalen. Daar ging ook justitie al vanuit: Simona I. sloot kort voor de brand een brandverzekering af.

Een dag na de fatale brand diende ze een claim in bij de verzekeringsmaatschappij, naar verluidt voor enkele tienduizenden euro's. Opmerkelijk is ook dat een aantal waardevolle spullen van Simona I. niet in haar woning lagen toen de brand uitbrak.

Brein
Simona I. wijst overigens weer iemand anders aan als brein achter het plan voor de brandstichting en de oplichting. Deze vrouw, een bekende van haar en haar broer, zou al vaker met brandstichtingen de verzekering hebben opgelicht. Voor zover bekend is deze vrouw niet formeel als verdachte aangemerkt.

Volgens officier van justitie Rob Kloos is er een 'direct causaal verband' tussen de dood van David Swart en de brandstichting die daar aan vooraf ging. Kloos meent dat het 'geen haalbare weg' is om een deskundige te vragen naar het optreden van de brandweer. "Dat zou een eindeloze discussie betekenen. Al dit leed zou niet zijn gebeurd zonder brandstichting."

Een ander onderdeel van het Openbaar Ministerie onderzoekt overigens al het handelen van de brandweer, nadat de nabestaanden van de overleden David Swart aangifte deden. Dat onderzoek zal mogelijk nog maanden duren.

Lees ook: Moeder verloor zoon bij brand Diemen: 'Het leek alsof hij sliep' en Brandexpert: leugens in rapport over fatale brand Diemen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden