Advocaat Bouterse: OM niet ontvankelijk

De advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse heeft de krijgsraad gevraagd het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Als de rechters dit verzoek toewijzen, betekent dat het einde van het strafproces tegen Bouterse over de Decembermoorden.

Desi Bouterse Beeld afp
Desi BouterseBeeld afp

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om de strafzaak over Decembermoorden voor onbepaalde tijd op te schorten, maar daar wil de verdediging van Bouterse niet in mee gaan. Volgens de aanklager zou de zaak kunnen worden hervat nadat het Constitutioneel Hof de omstreden amnestiewet heeft getoetst.

De advocaten van Bouterse betoogden dat de krijgsraad de wet niet kan toetsen. 'Hoe pijnlijk de zaak ook is, wij moeten ons houden aan wet en recht. Er is nu een amnestiewet waar wij rekening mee moeten houden.'

Suriname heeft nog geen constitutioneel hof, maar er zijn wel plannen voor de oprichting ervan. Een constitutioneel hof is belast met het toetsen van wetten aan de Grondwet. President Desi Bouterse heeft er bij zijn aantreden wel op aangedrongen dat het er zou komen, maar tot op heden is het nog niet ingesteld. Daardoor is er nu sprake van een 'constitutioneel vacuüm'.

De verdachten in het proces staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. De belangrijkste verdachte is president Desi Bouterse.
Het Surinaamse parlement stemde vorige week in met een inmiddels door de regering bekrachtigde amnestiewet. Dat betekent dat alle betrokkenen bij de moorden amnestie krijgen.

De krijgsraad heeft de zitting geschorst om zich te beraden. Op 11 mei neemt de raad een besluit over de voortgang van het strafproces.

Het is druk op de zitting in Boxel. Vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Nederlandse, Franse en Amerikaanse ambassade zijn ook in de zittingszaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden