Advocaat blijft weigeren op te staan voor rechter

Enait is orthodox moslim en zegt uit geloofsovertuiging niet op te willen staan voor de rechter. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Enait is orthodox moslim en zegt uit geloofsovertuiging niet op te willen staan voor de rechter. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG - Mohammed Enaït, de 'zittende advocaat', weigert op te staan voor de rechtbank. Zelfs als hij hiervoor een waarschuwing krijgt van de Raad van Discipline, zal hij blijven zitten. Om zijn gedrag te rechtvaardigen is hij zelfs bereid naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Dat zei de Rotterdamse advocaat maandag in Den Haag tijdens een zitting van de Raad van Discipline, de tuchtrechtbank van de advocatuur. Het is gebruikelijk dat advocaten tijdens rechtszaken opstaan als de rechter de zaal binnenkomt, om zo respect te tonen. Omdat Enaït weigert dat te doen, diende de deken van de Orde van Advocaten een half jaar geleden een klacht tegen hem in.

Enait is orthodox moslim en zegt uit geloofsovertuiging niet op te willen staan voor de rechter. Volgens de beginnende advocaat krijgt hij de klacht alleen maar vanwege zijn geloof en worden zijn blanke collega's nooit over dergelijke zaken aangesproken.

De deken, W.H. Claassen, benadrukte nog eens dat het hem echt te doen is om de gedragsregels van de advocatuur en niet om mensenrechten, geloof of vrijheid van meningsuiting. Claassen diende nog twee klachten in tegen Enaït. Eén omdat de islamitische advocaat een hoofdkapje draagt, wat in strijd is met de regels, en verder liet Enaït zich in een tv-programma beledigend uit over een rechter.

Enaït kwam al eens eerder in de publiciteit. De gemeente Rotterdam weigerde hem in 2006 na een sollicitatiegesprek aan te nemen, omdat hij uit religieuze overwegingen weigerde vrouwen een hand te geven. De rechtbank stelde de gemeente later in het gelijk.

De Raad van Discipline doet op 4 mei uitspraak. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden