Advocaat Anita C.: We weten alleen van geboorte en dood baby's

In zijn pleidooi voor Anita C. heeft advocaat René Corten vandaag de rechtbank in Maastricht voorgehouden dat het niet bekend is wat er met de baby's van zijn cliënte is gebeurd. 'We kunnen alleen zeggen dat de baby's zijn geboren en dat ze op een gegeven moment dood waren.'

ANP/Redactie
In het midden Anita C. in een rechtbanktekening. Beeld anp
In het midden Anita C. in een rechtbanktekening.Beeld anp

Corten is het niet met het Openbaar Ministerie (OM) eens dat bewezen is dat Anita C. ze heeft gedood. 'Ze kunnen bijvoorbeeld ook dood geboren zijn.' Corten wees erop dat twee van de drie geraadpleegde pathologen geen doodsoorzaak hebben kunnen vaststellen.

De redenering van het OM dat C. de baby's heeft vermoord omdat zij ze heeft gebaard en heeft verstopt, vindt Corten veel te kort door de bocht. Dat geldt ook voor de stelling dat het vrijwel onmogelijk is dat een vrouw drie keer achter elkaar een dood kind baart, zeker wanneer ze al twee gezonde kinderen heeft, aldus de raadsman.

Moord- en doodslag
Volgens het OM gaan de feiten 'ieders voorstellingsvermogen te buiten'. Het verwees naar de zaak van Sietske H., die vier pasgeboren baby's doodde. Zij is schuldig bevonden aan één kindermoord en drie gevallen van kinderdoodslag. Justitie redeneert dat Anita C. bij de eerste baby nog zonder voorbedachten rade heeft kunnen handelen, maar bij de twee volgende niet meer, omdat het toen niet meer nieuw was.

Lijkjes in doeken

C. wordt ervan verdacht dat zij de baby's heeft gedood meteen nadat zij van ze was bevallen. Ze heeft de lichaampjes ingepakt in doeken en plastic zakken. Het eerste kind werd in de tuin begraven, het tweede in een bloempot buiten en het derde lag in een doos in het tuinhuisje.

'Niet als mijn kinderen'
Vandaag sprak ook Anita C. zelf over haar vermoede daden. Ze beschouwt de baby's die zij in het geheim baarde en zou hebben gedood, niet als haar kinderen. Op het enige moment tijdens de rechtszaak dat C. hevig geëmotioneerd was, vertelde ze dit aan de rechtbank.

'Ik snap het niet van mezelf dat ze aanvoelen als problemen, niet als kinderen,' zei C. Voor haar gevoel heeft ze maar twee kinderen: degenen die ze tijdens een eerdere relatie kreeg.

'Minder toerekeningsvatbaar'
Anita C., de vrouw uit Geleen die wordt verdacht van de moord op drie van haar baby's, is licht verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de psychiater die haar onderzocht is C. zwakbegaafd en kan zij niet omgaan met emoties en conflicten.

Anita probeert haar emoties zoveel mogelijk te vermijden en te verdringen. In dat kader hield ze de geboortes van de drie baby's geheim en verstopte zij de lichaampjes, zo luidt de conclusie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden