Advocaat: 'Amsterdamse arrestant overleed door nekklem'

De sinds de dood van Mitch Henriquez veelbesproken nekklem, die soms door politieagenten wordt gebruikt bij een aanhouding, is mogelijk de oorzaak van de dood van een Amsterdamse arrestant. Dat zegt de advocaat van diens familie.

Redactie
De zwaargewonde Udenhout wordt door de ambulance afgevoerd. Beeld Screenshot
De zwaargewonde Udenhout wordt door de ambulance afgevoerd.Beeld Screenshot

Volgens advocaat Gerald Roethof stierf de Surinaamse Wensley Udenhout in de zomer van 2013 nadat Amsterdamse agenten hem in een nekklem namen. Dat zegt Roethof vanavond in tv-programma 1Vandaag. De familie van de man wil dat de agenten worden vervolgd voor dood door schuld. De zaak dient vandaag bij het Amsterdamse Gerechtshof.

Het gebruik van de nekklem als aanhoudingstechniek is ter discussie komen te staan na het overlijden van de Arubaanse Mitch Henriquez, die bij zijn aanhouding in Den Haag zwaargewond raakte en later overleed. De door de agenten gebruikte nekklem veroorzaakte zijn dood. De techniek is toegestaan om een arrestant onder controle te krijgen, maar moet wel terughoudend worden toegepast. De Inspectie voor de Veiligheid en Justitie zal onderzoek doen naar de inzet van de nekklem.

Volgens protocol
Ook bij de dood van Wensley Udenhout zou een nekklem door agenten de oorzaak zijn. Udenhout werd aangehouden in Amsterdam Zuidoost nadat hij in verwarde toestand vanaf een balkon van een vriend voor geluidsoverlast zorgde. Aanvankelijk probeerden vier agenten Udenhout te overmeesteren, maar dat lukte niet. Volgens de aanwezige vriend vloog de 'beresterke' Udenhout één van de agenten aan, waarna een speciaal politieteam met schilden bij de woning arriveerde om Udenhout te arresteren. Volgens Roethof namen de agenten Udenhout daarbij in een nekklem, waardoor hij stikte.

Eerder besloot het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche dat de agenten volgens het geldende protocol hadden gehandeld. Er werd geen vervolging ingesteld, maar tegen die beslissing gaat de familie nu dus in beroep. Omdat de zaak onder de rechter is, wil de politie niet reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden