Adviescollege: hogere AOW-leeftijd uitstellen

De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar met een maand die volgend jaar zou ingaan, moet een jaar worden uitgesteld. Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) van de overheid.

Een man leest een folder over de AOW Beeld ANP
Een man leest een folder over de AOWBeeld ANP

Het adviesorgaan reageert op het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft opgesteld naar aanleiding van het plan van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie om volgend jaar al te beginnen met verhoging van de pensioenleeftijd.

Volgens Actal zorgt de verhoging van de AOW-leeftijd voor extra regeldruk bij burgers en is meer voorbereidingstijd nodig. Burgers moeten voldoende geïnformeerd worden om hun persoonlijke financiële situatie goed in te kunnen schatten en daarbij gewezen worden op hun rechten en plichten. De overheid kan het volgens het adviesorgaan niet laten bij een algemene voorlichtingscampagne.

De Raad van State wees Kamp al eerder op de krappe voorbereidingstijd. Maar daarop zei de minister dat hij de verantwoordelijke instantie, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), om een uitvoeringstoets heeft gevraagd. Hieruit bleek volgens hem dat de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 'krap en risicovol wordt, maar niet onmogelijk wordt geacht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden