Advies voor spitsheffing rond Amsterdam

DEN HAAG - Een grote groep organisaties pleit voor de snelle invoering van een soort spitsheffing rond Amsterdam.Het gaat om een advies aan het kabinet, dat zich vrijdag buigt over de introductie van een kilometerprijs.

Het is een advies voor een experiment om ervaring op te doen met rekeningrijden. Daarmee zou de introductie van een kilometerheffing naar voren kunnen worden gehaald, stelde donderdag voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland. Deelnemers zouden moeten worden gecompenseerd via lagere autobelastingen. Hermans zit ook de zogeheten Klankbordgroep Anders Betalen voor Mobiliteit voor, die het advies donderdag heeft voorgelegd aan minister Camiel Eurlings (Verkeer).

De groep wil daarnaast proefdraaien met 'spitsmijden', met 50.000 tot 100.000 leaserijders, aldus Hermans. Automobilisten worden dan beloond als ze de spits mijden. Vorig najaar vond daarmee een geslaagde proef plaats in het woonwerkverkeer tussen Zoetermeer en Den Haag.

De klankbordgroep, met als leden onder meer de ANWB, werkgeversorganisaties en de transportbrancheorganisatie EVO en TLN, vormt geen gesloten front. Stichting Natuur en Milieu (SNM) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunen het advies niet op het punt waarin afstand wordt genomen van een verdere 'vergroening' van de autobelastingen.

Volgens SNM-directeur Mirjam de Rijk hoort het ombouwen van de autobelastingen, zoals de aanschafbelasting of BPM, volgens het principe dat de vervuiler betaalt, vooraf te gaan aan de introductie van een kilometerprijs.

Natuur en Milieu is sterk voor de bereikbaarheidsheffing rond Amsterdam, dat daardoor als eerste in 2010 werkelijk iets kan doen aan de files.

Autorijders kunnen ervoor kiezen eerder of later naar het werk te gaan, of op een andere manier dan met de auto. Als maar een klein deel dat doet, heeft dat volgens De Rijk een sterk effect. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden