Advies: vijf kunstwerken naar erven Gutmann

AMSTERDAM - De Restitutiecommissie adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vijf kunstwerken terug te geven aan de erven van de familie Gutmann. Dit heeft de commissie maandag bekendgemaakt.

De kunstwerken worden geclaimd door de erven van de Joodse bankier en kunstverzamelaar Gutmann. Hij verkocht in 1940 ongeveer tweehonderd kunstwerken aan de Duitse kunsthandelaren Böhler en Haberstock voordat hij Nederland probeerde te ontvluchten.

Gutmann en zijn vrouw werden voor hun vlucht opgepakt door de nazi's en kwamen om in vernietigingskampen. Na de bevrijding spanden kinderen van Gutmann een zaak aan om het verloren familiebezit terug te krijgen. Nederlandse autoriteiten vonden na de oorlog dat Gutmann zijn kunst vrijwillig had verkocht.

De rechter oordeelde in 1952 dat de verkoop van de kunstwerken niet vrijwillig was. De commissie verwijst in haar advies ook naar deze uitspraak. De Restitutiecommissie geeft sinds 2002 de minister van OCW raad over 91 claims op cultuurgoederen in bezit van de rijksoverheid.

Over het schilderij Venus, Bacchus en Ceres met slapende Amor van J. de Wit adviseert de commissie negatief. De Restitutiecommissie acht het niet aannemelijk dat dit schilderij in de oorlogsjaren eigendom was van Gutmann. (ANP)

Over het schilderij Venus, Bacchus en Ceres met slapende Amor van J. de Wit adviseert de commissie negatief. Beeld
Over het schilderij Venus, Bacchus en Ceres met slapende Amor van J. de Wit adviseert de commissie negatief.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden