Advies: Uitdam kan zijn eeuwenoude dijk behouden

De eeuwenoude dijk bij het dorp Uitdam kan grotendeels in zijn huidige staat behouden blijven. De eerder voorgestelde verplaatsing van de dijk in het kader van de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam is niet nodig.

Door Patrick Meershoek
De dijk bij Uitdam. Beeld Marijke Bresser
De dijk bij Uitdam.Beeld Marijke Bresser

Dat is de strekking van het advies van deltacommissaris Wim Kuijken. Op verzoek van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, het Hoogheemraadschap en andere betrokkenen deed hij een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke alternatieven voor een zware ingreep in de monumentale dijk.

Aanleiding voor het onderzoek waren de protesten van de inwoners van Uitdam tegen de plannen van het hoogheemraadschap en het consortium van bouwers. Deze plannen gingen uit van een verplaatsing van de dijk met twintig meter.

Wettelijke eisen
Die ingreep is niet nodig, zegt Kuijken in zijn dinsdagmiddag gepresenteerde advies. De deltacommissaris adviseert in plaats daarvan de aanleg van een golfbrekende berm naast de dijk in het Markermeer en een versterking van de dijk zelf op de plekken waar dat nodig is.

Met die maatregelen kan de dijk aan alle wettelijke eisen voldoen, aldus Kuijken, en is men bovendien verzekerd van een breed draagvlak voor de gekozen oplossing. De commissaris heeft inmiddels met alle betrokken partijen contact gehad en die hebben hun steun uitgesproken.

Durgerdam
De nieuwe variant zal wel duurder uitpakken, geeft Kuijken aan. "Maar daarmee kan ook een hele mooie plek in het landschap behouden blijven. Dat is ook iets waard. De regelgeving voor dijkversterking gaat uit van sober en doelmatig, maar we moeten ook leven in dit land."

Het advies is een pluim op de hoed van de honderdvijftig Uitdammers, die in 2012 onder aanvoering van comité De Kwade Zwaan en de Dorpsraad Uitdam in actie kwamen tegen de plannen voor de dijkversterking.

De aanpak van Kuijken gaat mogelijk ook nog een rol spelen bij de werkzaamheden aan andere delen van de dijk. Ook in Durgerdam is veel verzet tegen de plannen. Daar is nu een pauze ingelast om met bouwers en bewoners nog eens te kijken naar de beste oplossing.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden