Advies: tbs met dwangverpleging voor Van U.

Bart van U. moet tbs met dwangverpleging krijgen. Dat adviseren een psycholoog en een psychiater van het Pieter Baan Centrum aan de rechtbank Rotterdam. Ze hebben onderzoek gedaan naar zijn geestesgesteldheid ten tijde van het doden van zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst.

ANP
Bart van U. en zijn advocaat Mr. Noëlle Pieterse. Beeld ANP
Bart van U. en zijn advocaat Mr. Noëlle Pieterse.Beeld ANP

Er is volgens de deskundigen sprake van chronische paranoïde psychose en schizofrenie. Ze achten hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar.
Ze hebben het over een ernstige stoornis in zijn geestvermogens, die onbehandeld in ernst en omvang niet zal verminderen, 'waarschijnlijk zelfs in tegendeel'.

De deskundigen denken dat langdurige tbs met dwangverpleging nodig zal zijn, met intensieve behandeling in een stabiele omgeving, met een hoog beveiligingsniveau.

Van U. heeft bekend dat hij beide vrouwen gedood heeft. Dat gebeurde in beide gevallen met tientallen messteken. Bart van U. ging op 8 februari 2014 niet naar Bilthoven met de bedoeling om Els Borst te doden. Pas toen hij bij haar in de garage stond en ze het adres van oud-premier Wim Kok niet wilde geven, werd het hem duidelijk: oud-minister van Volksgezondheid Els Borst was degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid.

Op zijn zevende had Van U. een goddelijke ingeving gekregen: hij moest degene doden die verantwoordelijk is voor het euthanasiebeleid. Toen het besef kwam, in een flits, in de garage van Borst, heeft hij haar doodgestoken.

Dat deed hij met een mes, dat hij standaard op zak had. Waar hij het mes gelaten heeft, wil hij niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat hij dat niet meer nodig zal hebben. "Het is klaar."

Het doden deed hij niet uit boosheid, zei Van U. "Ik ben wel vaker boos. Ik deed het omdat het moest."

Van U. is bij Borst gebleven "totdat de laatste zucht eruit kwam". Hij zei dat hij al eerder weg wilde, "maar God heeft me daar gehouden". Zijn fietssleutel was zoek. Die sleutel bleek onder het lichaam van Borst te liggen. Hij heeft haar daarom nog verplaatst.

Na het doden van Borst voelde Van U. "soort van opluchting". "Dit is wat ik had moeten doen." Toch heeft hij er tegenstrijdige gevoelens over. Hij heeft wel het idee dat hij aan zijn opdracht heeft voldaan, maar al toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. "Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden