Advies: stop met zwembadpas De Mirandabad

De gemeente moet op zoek naar alternatieven voor de verplichte toegangspas voor bezoekers van het De Mirandabad in Zuid. De voordelen ervan wegen niet op tegen de nadelen.

Hoewel de verplichte pas de overlast in het zwembad heeft verminderd, noemt de commissie het instrument niet proportioneel Beeld anp
Hoewel de verplichte pas de overlast in het zwembad heeft verminderd, noemt de commissie het instrument niet proportioneelBeeld anp

Dat adviseert de Commissie Persoonsgegevens van de gemeente in aan de raad. Hoewel de verplichte pas de overlast in het zwembad heeft verminderd, noemt de commissie het instrument niet proportioneel: "De verhouding is zoek."

Sinds 2014 zijn ruim vijftigduizend toegangspassen verstrekt. In dezelfde periode heeft slechts een tiental raddraaiers een toegangsverbod gekregen. Dat staat niet met elkaar in verhouding, oordeelt de commissie.

Anoniem zwemmen
De maatregel legt de nadruk op de relatief kleine groep jongeren die overlast veroorzaken. De privacy van de tienduizenden andere bezoekers gaat verloren, vindt de commissie: "Het De Mirandabad is een openbaar zwembad, waar het mogelijk moet zijn anoniem te zwemmen."

De commissie onder voorzitterschap van voormalig ombudsman Ulco van de Pol hekelt ook het gebruik van de pas. Bij het betreden van het bad worden de foto's van de bezoekers op een scherm vertoond.

Minder ingrijpende manieren
Het advies aan het gemeentebestuur is om op zoek te gaan naar alternatieven voor de toegangspas. "De mogelijkheid van het opleggen van een zwembadverbod blijft bestaan," zegt Van de Pol. "Er zijn minder ingrijpende manieren om zo'n verbod te handhaven."

Het De Mirandabad is het enige zwembad in de stad met toegangspas. De gemeenteraad spreekt later deze maand over het systeem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden