Advies: start wietteeltproef in meer gemeenten

Het experiment met door de staat gekweekte cannabis zou in "aanzienlijk meer'' gemeenten moeten worden gehouden dan in het regeerakkoord staat. Burgemeester Jozias van Aartsen zei gisteren nog tegen zo'n proef in Amsterdam te zijn.

Aan het experiment zouden zes tot tien gemeenten meedoen Beeld anp

Het advies voor meer cannabiskweek komt van een commissie onder leiding van professor André Knottnerus, die de afgelopen tijd in opdracht van het kabinet onderzocht hoe het experiment met de zogeheten gesloten coffeeshopketen eruit moet komen te zien.

In het regeerakkoord is afgesproken de proef in zes tot tien (middel)grote gemeenten te houden, maar de commissie denkt dat dat te weinig is voor "een voldoende representatief onderzoek en een methodologisch verantwoorde analyse''. Zo'n klein experiment zou niet "zinvol'' zijn. Dat advies doorkruist het wankele compromis dat de regeringspartijen, die heel verschillend denken over de legalisering van wietteelt, zijn overeengekomen.

De burgemeester van Amsterdam zei gisteren niet mee te willen werken aan de langverwachte proef, omdat de situatie hier te veel afwijkt van die in andere gemeenten.

Reactie partijen
Coffeeshops mogen nu wel cannabis verkopen, maar de inkoop gebeurt clandestien. Dat is een doorn in het oog van vooral regeringspartij D66. Die drong aan op de proef, in de hoop de onderwereld, die stevig verdient aan de illegale wietteelt, een slag toe te brengen. Veel gemeenten denken er ook zo over en willen graag aan het experiment meedoen.

Wat de commissie betreft is het experiment niet alleen geslaagd als er gunstige effecten gemeten worden, maar ook als er geen verslechtering optreedt ten opzichte van de huidige situatie. Zo'n uitkomst zou klip en klaar pleiten voor legalisering van de wietteelt, vindt de commissie.

Het plan is om het experiment na vier jaar te evalueren en dan af te bouwen over een periode van zes maanden. Na de afbouwfase zou alles weer als voorheen moeten worden. CDA en ChristenUnie hechten daaraan, uit angst dat het experiment stilletjes staande praktijk wordt. Maar de commissie vindt dat ,,onlogisch en riskant'' en wil de proef bij succes kunnen verlengen.

Ook zou het volgens de commissie ,,onethisch'' zijn om verkooppunten die het illegale circuit vaarwel hebben gezegd, daarnaar terug te laten keren. De commissie adviseert de regering om vooraf duidelijk te maken dat het haar inzet is om bij een gunstig resultaat ,,de gesloten, gereguleerde cannabisketen landelijk te implementeren''.

Verschillende soorten wiet en hasj
De commissie bepleit ook meer variatie binnen het experiment, bijvoorbeeld met allerhande soorten cannabis en verschillende verkooppunten. Ook dat gaat in tegen het voornemen van het kabinet, dat een "uniforme'" proef wil. Knottnerus en zijn collega's zien een proef met zo'n vijftien verschillende soorten wiet en tien soorten hasj voor zich.

De verkooppunten mogen meer voorraad aanhouden dan de coffeeshops nu, als het aan de commissie ligt, genoeg om een dag door te komen. Dat scheelt cannabistransporten. Dat is belangrijk, om overvallers minder kans te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden