Advies: Staat niet aansprakelijk voor Srebrenica

De Nederlandse staat heeft ten onrechte de schuld gekregen van de dood van ruim driehonderd moslimmannen in het Srebrenica in 1995. Dat staat in een advies van advocaat-generaal Paul Vlas aan de Hoge Raad.

De slachtoffers van de massamoord werden in juni vorig jaar herdacht op het Plein in Den Haag.Beeld anp

De slachtoffers hadden op 11 juli 1995 hun toevlucht gezocht in een compound van de Nederlandse VN-missie Dutchbat, toen Bosnisch Servische troepen hun dorp hadden belegerd.

In de twee dagen daaropvolgende dagen was het Dutchbat-terrein aan de beurt. De troepen van generaal Ratko Mladic dwongen de Nederlanders mee te werken aan evacuatie. Dat deden ze door een sluis te vormen, waaruit de mannen van Mlaldic hun slachtoffers konden halen.

Het Hof in Den Haag oordeelde twee jaar geleden in navolging van een rechtbank dat dat onrechtmatig was. De Nederlandse staat werd daarmee aansprakelijk gesteld voor de dood van de moslimmannen. 'Onbegrijpelijk', vindt de advocaat-generaal.

Zijn redenatie is dat de Nederlanders pas onrechtmatig hadden gehandeld als ze wisten of hadden moeten weten dat de mannen die ze afscheidden met zekerheid gedood zouden worden. Dat wisten ze niet, stelt Vlas. Bovendien was de kans volgens hem groot dat de vluchtelingen in een later stadium gedood zouden worden, ook als ze langer op de compound van Dutchbat hadden mogen blijven.

De zogenoemde Moeders van Srebrenica en de Nederlandse staat gingen twee jaar geleden allebei in cassatie tegen de uitspraak van het Hof. Het advies van de advocaat-generaal wordt meegenomen door de Hoge Raad, maar is niet bindend. De uitspraak volgt waarschijnlijk in april.

Nog altijd slapeloze nachten

Amsterdammer Maarten Fagh (40) leefde tussen hoop en vrees in zijn tijd als hospik bij de luchtmobiele brigade van Dutchbat 3 in Srebrenica. Twintig jaar na dato kampt de veteraan nog altijd met psychische klachten. Lees hier het interview met Fagh uit 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden