Update

Advies: onderhandelingen tussen D66, SP en VVD

Er moeten onderhandelingen komen tussen D66, SP en VVD over de vorming van een nieuw stadsbestuur in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat advies hebben de senatoren Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) dinsdagavond bekend gemaakt in het stadhuis. Volgens Van Boxtel zullen die onderhandelingen 'uitdagend en niet makkelijk' zijn. Vliegenthart: 'Op hoofdlijnen is al verkend of de programmatische verschillen op terreinen wonen, zorg, werk en armoedebestrijding overbrugbaar zijn.'

In het advies van de verkenners is meegewogen dat D66 niet verder wil met GroenLinks, vanwege het moeizame verloop van de onderhandelingen tot nu toe. De SP verlangt 'stevige handreikingen' van D66 en VVD op gebied van werk, armoedebestrijding en wonen.

Vorige week maandag adviseerden ze nog coalitiegesprekken tussen D66, SP, VVD en GroenLinks. Die laatste partij weigerde dat echter. Daarop spraken Van Boxtel en Vliegenthart nogmaals met alle acht fractieleiders uit de gemeenteraad. Het is de tweede keer dat de 'verkenners' met een advies komen dat de lange impasse in de collegeonderhandelingen moet doorbreken.

Groot Wassink verrast
Fractieleider van GroenLinks Rutger Groot Wassink is 'verrast' dat D66 niet met GroenLinks wil besturen. 'Een coalitie van D66, GroenLinks en SP was mooi geweest en beter voor de stad, want die partijen staan inhoudelijk dichter bij elkaar. Maar ik wens de drie partijen veel succes.'

De PvdA heeft twijfels of de partijen er nu wel uit zullen komen. Fractieleider Marjolein Moorman zegt in een reactie: 'Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van de onderhandelingen, want de partijen liggen programmatisch erg ver uit elkaar. Op eerdere momenten waren de partijen nog terughoudend ten aanzien van deze samenwerking. Ik hoop dat er nu wel genoeg vertrouwen is tussen de partijen om er snel uit te komen.'

Ruim tien weken na de raadsverkiezingen heeft Amsterdam nog altijd geen nieuw stadsbestuur, als een van de laatste gemeenten van Nederland. Tot nu toe wil D66 als grote winnaar van de raadsverkiezingen (de partij ging van 7 naar 14 zetels) mét de VVD en liefst zónder de PvdA een college vormen. PvdA en GroenLinks willen met zeker één andere linkse partij in een nieuw college. Bovendien leggen GroenLinks en PvdA een voorkeur voor elkaar aan de dag.

Mislukt conceptprogramma
Na de raadsverkiezingen sloegen D66 en GroenLinks aan het onderhandelen. Dat mondde vijf weken geleden uit in een uitvoerig concept-collegeprogramma, dat door alle andere partijen (gematigd) positief wers ontvangen. De VVD was de beoogde derde partij, noodzakelijk voor een raadsmeerderheid.

Maar drie weken geleden staakte GroenLinks de onderhandelingen, omdat D66 en VVD een rechts blok zouden vormen. Vervolgens kwamen tal van opties ter tafel, die steeds stuitten op de voorwaarden van D66 of van de linkse partijen.

SP-fractieleider Laurens Ivens zei eerder dat hij bereid is tot gesprekken met D66 en VVD, maar hij waarschuwde wel dat onderhandelingen met D66 en GroenLinks voor zijn partij eenvoudiger zouden zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden