Advies: NZ-lijn van twee kanten boren

Onder de binnenstad moeten twee tunnelbuizen worden geboord met een lengte van ruim drie kilometer. Ze liggen tussen de twintig en dertig meter diep. Foto ANP Beeld
Onder de binnenstad moeten twee tunnelbuizen worden geboord met een lengte van ruim drie kilometer. Ze liggen tussen de twintig en dertig meter diep. Foto ANP

AMSTERDAM - De tunnel voor de Noord/Zuidlijn kan vanaf twee kanten worden geboord, waardoor tijdwinst wordt geboekt.

Dit heeft het Projectbureau Noord-Zuidlijn, de gemeentelijke dienst verantwoordelijk voor de aanleg van de metro, geadviseerd aan wethouder Hans Gerson¿(Verkeer), die vandaag een besluit zou nemen over de kwestie.

Dit voorjaar adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister¿Cees Veerman te onderzoeken of het mogelijk is niet alleen vanaf het Centraal¿Station in zuidelijke richting te boren, maar ook vanaf Amsterdam-Zuid in noordelijke richting. Daarmee zou de metro in 2016 in plaats van 2017 voltooid kunnen zijn.

Het tunnelboren zou begin volgend jaar moeten beginnen. De voor het project ontworpen tunnelboor zal in dat geval vanaf het Damrak in zuidelijke richting gaan boren. Als Gerson besluit van twee kanten te gaan boren, zal bij station Rokin of Vijzelgracht de boor uit elkaar worden gehaald en omhoog worden gebracht.

Bij het nieuwe metrostation¿Zuid wordt de boor dan weer in elkaar gezet. Vanaf daar kan dan in noordelijke richting worden geboord. In de tussentijd kan verder worden gewerkt aan de bouw van de stations Vijzelgracht en Rokin.

Onder de binnenstad moeten twee tunnelbuizen worden geboord met een lengte van ruim drie kilometer. Ze liggen tussen de twintig en dertig meter diep.

Gersons voorganger Tjeerd Herrema liet in 2007 nagaan of alleen vanaf Zuid kon worden geboord, om de kans op een slechte start te verkleinen. Bij het Centraal Station belandt de boor direct onder het natte Damrak, nummer één in de risicotop tien van de gemeente. Als het dan misgaat, ontstaat grote commotie. In Zuid is minder risico. Herrema kreeg destijds een negatief advies. Boren vanaf Zuid vergt een nieuwe vergunning. Dat is tijdrovend. En hoe langer alles duurt, hoe hoger de kosten.

Om bewoners niet te verrassen heeft het projectbureau onlangs in Zuid met omwonenden gesproken over de mogelijkheid om van twee kanten te gaan boren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden