Advies Limburgse coalitie: CDA-PvdA-VVD-GL

Een nieuwe coalitie in Provinciale Staten van Limburg zou het beste kunnen bestaan uit CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. Deze coalitie zou kunnen bogen op een comfortabele meerderheid in de Staten. Dat bleek uit het advies dat informateur Frans Wilms vanochtend uitbracht tijdens een bijeenkomst van fractievoorzitters van de Limburgse Staten in Maastricht.

Mark Verheijen (VVD), Laurence Stassen (PVV) en Martijn van Helvert (CDA) vorig jaar tijdens de presentatie van het coalitieakkord Beeld anp
Mark Verheijen (VVD), Laurence Stassen (PVV) en Martijn van Helvert (CDA) vorig jaar tijdens de presentatie van het coalitieakkordBeeld anp

Als tweede mogelijkheid ziet Wilms een coalitie van CDA, PvdA, GroenLinks en SP. Maar volgens Wilms liggen de opvattingen tussen met name CDA en SP relatief ver uit elkaar.

Wilms overhandigde het rapport van zijn advies aan CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert, die als formateur functioneert. Wilms adviseert de coalitiebesprekingen voor de statenvergadering van 8 juni af te ronden, zodat tijdens deze vergadering de nieuwe coalitie zijn beslag kan krijgen.

Het CDA neemt als grootste fractie het voortouw in het zoeken naar een nieuwe coalitie nadat de oude coalitie van CDA, PVV en VVD onlangs was gevallen. Dat gebeurde toen het CDA na een hevig conflict met de PVV de stekker eruit trok.

Wilms was burgemeester van Maasbracht en later Maasgouw. Ook was hij een tijd voorzitter van het CDA Limburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden