UPDATE

Advies Kunstraad: Bimhuis gekort, Foam en Idfa krijgen meer

Vooral cultuurhuizen buiten het centrum profiteren van het groeiende budget van de Kunstraad Amsterdam. Ze worden beloond voor hun pionierswerk van de afgelopen jaren.

Jan Pieter Ekker
Fotomuseum Foam en documentairefestival Idfa krijgen als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt fors meer gemeentelijke subsidie. Beeld anp
Fotomuseum Foam en documentairefestival Idfa krijgen als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt fors meer gemeentelijke subsidie.Beeld anp

Fotomuseum Foam en documentairefestival Idfa krijgen als het aan de Amsterdamse Kunstraad (AKr) ligt met ingang van 1 januari 2017 fors meer gemeentelijke subsidie. Bimhuis wordt met ruim een ton gekort, omdat het podium voor jazz en geïmproviseerde muziek er niet in slaagt een heldere artistieke strategie te schetsen en op zakelijk vlak steken laat vallen.

Dat zijn de meest in het oog springende aanbevelingen in het 168 pagina's tellende advies Zo Mooi Anders (naar een gedicht van Hans Andreus uit 1974), dat AKr-voorzitter Felix Rottenberg woensdagochtend heeft aangeboden aan cultuurwethouder Kajsa Ollongren.

Zeventien instellingen
De AKr heeft voor het Kunstenplan 2017-2020 62,2 miljoen euro te verdelen onder zeventien instellingen 'van internationale topkwaliteit' en vier cultuurhuizen. In totaal vroegen de 21 instellingen die onder verantwoordelijkheid van de AKr vallen bijna 70,5 miljoen euro subsidie aan. Het gevolg van dit verschil is, als het aan de AKr ligt, dat de meeste instellingen iets meer subsidie krijgen dan in de vorige periode, maar meestal fors minder dan aangevraagd.

Volgens de AKr heeft het Amsterdamse kunstenveld zich de afgelopen jaren bewezen als 'veerkrachtig en initiatiefrijk'. 'Ondanks forse bezuinigingen, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau, wordt er op artistiek-inhoudelijk vlak nauwelijks ingeleverd.' De kunstraad prijst deze houding, en de wethouder verdient een pluim omdat zij tegen de stroom in investeert: het budget voor het Kunstenplan is per 2017 met 7,6 miljoen euro verhoogd.

Pioniersfunctie
Dat geld is voor een groot deel bestemd voor de vier cultuurhuizen buiten het centrum, die 'jarenlang een pioniersfunctie hebben vervuld door te investeren in jong talent en door cultuur te brengen in de wijken'. Stichting Tolhuistuin in Noord krijgt 5,5 ton (was 2,2 ton), Theater de Meervaart in Nieuw-West krijgt 2,7 miljoen (was 2 miljoen), Podium Mozaïek in West krijgt 7,6 ton (was 5,2 ton) en het Bijlmer Parktheater in Zuid-Oost 1,3 miljoen (was 1 miljoen).

Daarnaast adviseert de AKr om Foam en Idfa te belonen voor uitstekende prestaties en plannen. 'Beide instellingen hebben een internationaal erkende koppositie veroverd. Bovendien zijn beide instellingen actief in het tonen van hun aanbod buiten de binnenstad.'

Holland Festival
Ook het Holland Festival en Frascati hebben volgens de Kunstraad 'zeer goede plannen' ingediend, en de Toneelmakerij slaagt er ondanks slinkende financiering in waardevolle jeugdvoorstellingen te maken. Niet alle sectoren staan er zo goed voor, constateert de Kunstraad; met name in de beeldende kunst wordt doorstroom en verbinding gemist tussen de ontwikkelinstellingen en de grotere musea, zeker nu het voortbestaan van de Appel door een afgewezen landelijke subsidie onzeker is.

Hoewel de Appel niet onder de AKr valt, maar onder het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat 1 augustus bekendmaakt hoe het 23,9 miljoen euro verdeelt over alle andere kunstinstellingen in de stad, denkt Rottenberg eraan om een advies uit te brengen. "Ik zou sowieso graag zien dat de Kunstraad zich gaat profileren als gezagsvolle denktank, want er liggen nogal wat vraagstukken. De kunstraad mist bij de beeldende kunst een noodzakelijke schakel in de keten, de afstand tussen het Stedelijk Museum en de ontwikkelinstellingen dreigt te groot te worden."

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden