Advies: kinderen weer voorzichtig naar school en aan het sporten, horeca blijft dicht

Kinderen kunnen weer voorzichtig naar de basisschool en gaan sporten, vinden de deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten tot zeker 1 september verboden blijven, raden de experts volgens ingewijden aan.

Leerlingen van 't Talent in Schijndel in de klas tijdens de coronacrisis. De basisschool is een proef begonnen, waarbij leerkrachten in een drive-in les geven aan groepjes van maximaal drie leerlingenBeeld ANP

Het kabinet zoekt naar manieren om de samenleving en de economie weer op gang te brengen. Daarvoor leunt het zwaar op het advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT). Dinsdag beslist het kabinet over verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen.

Kinderen lijken het coronavirus minder snel op te lopen, minder ziek te worden en het virus minder snel over te dragen, oordeelde het OMT eerder al. Daarom vonden de virologen en andere medici in het adviescomité het van meet af aan al niet nodig de basisscholen te sluiten. Het kabinet deed dat medio maart toch, omdat leraren en ouders daarop aandrongen.

Nader onderzoek moest ondertussen uitwijzen of de scholen toch weer open konden, en dat lijken de conclusies te bevestigen, ook al is het onderzoek nog niet afgerond. Of het kabinet het advies van het OMT durft te volgen, is nog onzeker. Het kabinet wil volgens Haagse bronnen voorkomen dat leerkrachten en ouders zich daartegen keren.

Shifts

Het OMT schrijft niet voor hoe de lessen op de basisschool precies zouden kunnen worden hervat. Dat laat het aan het kabinet en het onderwijs zelf. Sommige scholen experimenteren al met onder meer onderwijs in shifts, zodat kinderen in de klas meer ruimte hebben en afstand kunnen bewaren.

Kinderen en jongeren kunnen ook onder bepaalde voorwaarden weer gaan sporten, adviseert het OMT volgens de ingewijden. Voor kinderen zouden minder strenge regels moeten gelden dan voor jongeren. Onder anderen de burgemeesters vroegen de afgelopen dagen al aandacht voor tieners, die het extra moeilijk zouden hebben met de strenge regels om de virusuitbraak in te dammen. Ze vragen zich af of jongeren zich wel aan de voorschriften zullen blijven houden als die maar voortduren.

Horeca en evenementen

Restaurants en cafés moeten ook na 28 april nog gesloten blijven, aldus de experts. Die maatregel zou tot ten minste 16 mei moeten worden verlengd. Wat de deskundigen betreft gaat er ook een streep door de zomerfestivals en andere evenementen. Die waren al tot 1 juni verboden, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden