Plus

Advies Johan Remkes: ‘Beperk snelheid en krimp veestapel in’

Het kabinet ontkomt er niet aan om de veestapel te verkleinen en de maximumsnelheid op wegen te verlagen. Oud-minister Johan Remkes adviseert verregaande maatregelen in de landbouw en in het verkeer om de stikstofcrisis het hoofd te bieden.

Johan RemkesBeeld Bart Maat/ANP

Woensdag presenteert Remkes zijn advies aan het kabinet. De VVD-coryfee leidt een college dat oplossingen moet vinden voor de stikstofcrisis in Nederland, waardoor duizenden bouwprojecten stilliggen. Uit het advies – dat deze week in kleine kring is verspreid – blijkt dat Remkes het kabinet oproept een pakket met noodmaatregelen in te voeren om de natuur in Nederland te beschermen.

De Raad van State bepaalde dat veel bouwvergunningen onwettig zijn, omdat natuurgebieden door de uitstoot van stikstof worden aangetast. Het kabinet moet daarom in actie ­komen om de hoeveelheid stikstof te verlagen. Volgens Remkes kan dat het snelst in de landbouw en in het verkeer. In die twee sectoren moet het kabinet met spoed zogenoemde ‘bronmaatregelen’ treffen.

Daarbij valt te denken aan forse inkrimping van de veestapel, zeker in de omgeving van de vele natuurgebieden die Nederland rijk is. Bij de landbouw komt veel ammoniak vrij, in het verkeer gaat het om ongezonde stikstofoxiden. Ook door de maximumsnelheid op wegen te verlagen, neemt de uitstoot direct af.

Natuurgebieden behouden

Remkes adviseert maatregelen te treffen in álle sectoren, maar landbouw en verkeer springen eruit. Door de maatregelen moet het op korte termijn weer mogelijk worden projecten door te laten gaan, zoals woningbouw en de aanleg van wegen en andere infrastructuur. Daarin moeten kabinet en provincies samen optrekken.

VVD’er Remkes sluit uit dat natuurgebieden kunnen worden geschrapt, om zo onder de stikstofregels uit te komen. Binnen zijn eigen partij klonk die wens eerder wel, net als bij werkgeversorganisatie VNO-NCW en boerenbelangenbehartiger LTO. Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW zei in augustus dat hij ‘minder en grotere natuurgebieden’ wilde.

Remkes zadelt het kabinet op met een lastige klus. Minister Schouten van Landbouw, die namens het kabinet de leiding heeft over het stikstofdossier, komt begin oktober met een reactie. Dan moet duidelijk worden welke maatregelen het kabinet neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden