Advies: géén verbod op onverdoofd slachten

Een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren druist in tegen de vrijheid van godsdienst en zou daarom niet moeten worden ingevoerd. Dat zegt de Raad van State over een nieuwe poging van de Partij voor de Dieren om onverdoofd slachten aan banden te leggen.

Marianne Thieme (PvdD) Beeld ANP
Marianne Thieme (PvdD)Beeld ANP

Vandaag stuurt fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren opnieuw een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om onverdoofd slachten te verbieden. In 2012 probeerde Thieme dat ook al, maar toen strandde het verbod in de Eerste Kamer na massaal protest van joodse en islamitische organisaties.

In een advies van de Raad van State, dat vandaag openbaar wordt gemaakt, staat dat een verbod ‘een te vergaande aantasting van de vrijheid van godsdienst met zich brengt’. Sommige joden en moslims willen, vanwege hun geloof, dat dieren voor de slacht niet worden verdoofd. Het verbieden van de rituele slacht druist volgens de Raad in tegen de mensenrechten.

Stemming

Ondanks het negatieve advies brengt Thieme haar wetsvoorstel in stemming. ,,Het staat buiten kijf dat onverdoofd slachten groot dierenleed oplevert’’, zegt Thieme. ,,Binnen de maatschappij leeft een breed gedragen en groeiende verontwaardiging over dit extra leed.’’

De Raad van State zegt het ‘belang van bescherming van dierenwelzijn’ te onderschrijven, maar geeft aan dat dit niet opweegt tegen de vrijheid van godsdienst. ,,De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint’’, vindt Thieme. Ook stelt ze dat er binnen de moslimgemeenschap steeds meer acceptie is om dieren toch te verdoven voor de slacht.

Het wetsvoorstel van Thieme maakt kans op een meerderheid in de Tweede Kamer. Regeringspartij VVD gaf vorig jaar aan niet tegen een verbod te zijn. De christelijke partijen in de coalitie – CDA en ChristenUnie – zijn wel tegen een verbod. Om islamitische en joodse slachterijen tegemoet te komen, stelt Thieme een overgangsperiode voor van vijf jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden