Advies: duur WW verder beperken

DEN HAAG - De maximale duur van de WW-uitkering moet verder worden beperkt. Dat zal de commissie-Bakker volgende maand adviseren aan het kabinet. De commissie wil de werknemers zelf laten sparen om werkloze perioden te kunnen overbruggen. Dat sparen zou dan fiscaal vriendelijk moeten kunnen, door de bestaande, impopulaire 'levensloopregeling' op te tuigen.

Dit melden leden van de commissie, en voorlieden van werkgevers- en werknemersorganisaties die de afgelopen weken met de commissie hebben gesproken.
De commissie-Bakker, die in januari is ingesteld om de crisis rond het ontslagrecht te bezweren, pleit er ook voor om werken na het 65ste jaar aantrekkelijker te maken, onder meer via de belastingen. Over het ontslagrecht zelf doet de commissie geen baanbrekende voorstellen.

Wat het ontslagrecht betreft doet de commissie geen voorstellen die verder gaan dan wat de vakbeweging acceptabel vindt: verkorten, versimpelen en stroomlijnen, maar handen af van de ontslagvergoeding en de toetsing vooraf door CWI (het voormalige arbeidsbureau) of de kantonrechter. Werkgevers vinden dit op voorhand 'een mislukking van de commissie'.

De opdracht van de commissie was om uiterlijk 1 juni met voorstellen te komen over 'het functioneren van de arbeidsmarkt'. Verschillende commissieleden gaan er echter van uit dat het advies pas halverwege juni naar minister Donner (Sociale Zaken) kan worden verstuurd.

Het werk van de commissie stond de afgelopen weken in het teken van een ruzie over de levensloopregeling. Deze regeling voor fiscaal vriendelijk sparen voor verlof is het geesteskind van commissielid Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de universiteit van Tilburg en prominent CDA-lid.

Als lid van de commissie-Bakker heeft hij na veel strubbelingen zijn plannen weten om te bouwen tot een door werknemers zelf te betalen aanvulling op de ingekorte WW-uitkering.

Verkorten van de duur van de WW-uitkering is voor de vakbeweging een moeilijk punt. Enkele jaren geleden is de duur al bekort van bijna vijf jaar tot maximaal 38 maanden nu. (JAMES MCGONIGAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden