Advies: blijf na pensioen werken

Pensioengerechtigde werknemers moeten, naar Amerikaans voorbeeld, de mogelijkheid krijgen om via een ‘overbruggingsbaan’ hun voltijdse carrière rustiger af te bouwen.

Jet BussemakerBeeld ANP

Deze vorm tussen betaald en onbetaald werk adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan kabinet en parlement in het rapport De Derde Levensfase: Het Geschenk Van De Eeuw. Nu werken in Nederland de meeste mensen fulltime tot ze stoppen op de pensioengerechtigde leeftijd.

Bij een overbruggingsbaan blijven oudere medewerkers na hun pensioen meestal dezelfde werkzaamheden uitvoeren, tegen een lager loon. In ruil daarvoor werken ze zelfstandiger in flexibele werktijden, wat minder stress kan veroorzaken.

Rol van betekenis

Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving: “Veel mensen willen na hun pensionering graag van betekenis blijven en deel uitmaken van de samenleving. Door hen te ondersteunen in hun wensen en te zorgen voor een divers aanbod aan activiteiten, woonvormen, zorg en ondersteuning, creëren we als samenleving veel meer reële opties daartoe.”

Volgens het Centraal Planbureau is het opvallend dat de werktevredenheid in een overbruggingsfase hoger is dan wanneer mensen gelijk na een professionele carrière stoppen. Ook de werkgever heeft er baat bij als de werknemer rustig afbouwt.

Deeltijdpensioen

In Nederland maakt deeltijdpensioen het mogelijk enkele jaren voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd minder te werken. Daarnaast werken 167.000 mensen tussen de 65 en 70 jaar betaald door – vaak als zelfstandige – en 64.000 mensen blijven aan de slag tussen de 70 en 75 jaar.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft in Amerika gekeken hoe het ook kan. Van de 65-plussers in de VS werkt ruim een derde (35 procent) van de werknemers in deeltijdbanen van minder dan 35 uur per week. Dat kan daar tegen betaling met behoud van opgebouwd pensioen. Wie in Amerika na pensionering bij dezelfde werkgever blijft, moet in deeltijd of op contractbasis gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden