Update

Advies: Belastingtarieven van 37 en 49 procent

De hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Dat bepleit de Commissie inkomstenbelasting in een woensdag uitgebracht rapport over de herziening van het belastingstelsel.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De commissie, onder leiding van financieel topman van bank NIBC Kees van Dijkhuizen, bekeek op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten. Hij stelt nu voor om de tarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen. Dat zou volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) ruim 140.000 extra banen opleveren.

De commissie wil de 4 huidige belastingtarieven in de inkomstenbelasting vervangen door 2 tarieven van 37 procent en 49 procent. In dit stelsel betaalt 93 procent van de belastingplichtigen het lagere tarief van 37 procent, aldus de commissie.

De beperking van de hypotheekrenteafrek is een van de manieren om dit te betalen. Van Dijkhuizen kiest niet voor verplichte aflossing van nieuwe hypotheken, maar een geleidelijke vermindering van de hypotheekrenteaftrek voor alle hypotheken, ook de bestaande. Om de ingestorte huizenmarkt een zet te geven moet de overdrachtsbelasting verdwijnen. Huiseigenaren die na de verkoop van hun woning met een schuld blijven zitten, mogen de rente over die schuld gaan aftrekken, vindt Van Dijkhuizen.

Omdat de doorsnee gepensioneerde er tegenwoordig warmpjes bij zit, kunnen de rijkere 65-plussers meer belasting gaan betalen. Ook stelt de commissie voor de btw-tarieven te verhogen. Dit levert 5,7 miljard op. Het lage tarief moet dan van 6 naar 8 procent, het hoge tarief stijgt door naar 23 procent. Per 1 oktober was dit al gestegen van 19 naar 21 procent.

Omdat er nu een nieuw kabinet in de maak is, komt Van Dijkhuizen met een tussenrapport. Komend voorjaar is hij echt klaar met zijn werk. Hieronder reacties van verschillende belangengroepen.

Detailhandel Nederland:
Platform Detailhandel Nederland: 'De btw is net verhoogd. Doe dat niet nog een keer. Je ziet dat het consumentenvertrouwen onder druk staat en mensen niet makkelijk geld uitgeven. Politici moeten zich realiseren dat er bijna 1 miljoen mensen werken in de detailhandel en het staat er nu al onder druk. Weer een btw-verhoging kan desastreus uitwerken en ertoe leiden dat de werkloosheid oploopt. Geef iedereen eerst even de tijd om deze klap te verwerken.'

Werkgevers:
VNO-NCW en MKB Nederland: 'Wij zijn positief over een vlaktaks, zoals de commissie-Van Dijkhuizen voorstelt. Maar financiering ervan via een hogere btw en inperken van de zelfstandigenaftrek wijzen wij af. De ondernemers vinden dat plannen voor een vlaktaks moeten worden gefinancierd door in de uitgaven te snijden. Dat is de koninklijke weg.'

CDA:
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: 'We zien het als zeer positief dat de commissie kiest voor de sociale vlaktax: twee belastingschijven voor iedereen van 37 en 49 procent, die op termijn verder dalen door de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het CDA herkent hierin bijna een-op-een haar eigen verkiezingsprogramma. We hebben grote bezwaren bij de keuze voor een totale fiscalisering van de AOW. Dit betekent dat ook 65-plussers AOW-premie gaan betalen. Daarmee is de AOW haar karakter als een volksverzekering kwijt.'

Het kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Het kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

D66:
D66-Kamerlid Wouter Koolmees: 'De aanbevelingen zijn een zeer interessant vertrekpunt om te komen tot een toekomstbestendig belastingstelsel. Aan de basis van de voorstellen liggen een aantal ook voor D66 belangrijke uitgangspunten, zoals het belasten van consumptie en milieuvervuiling en het ontlasten van arbeid. Eventuele opbrengsten van het beperken van de hypotheekrenteaftrek worden teruggegeven via lastenverlichting op arbeid, zodat werken meer loont en schuldopbouw wordt tegengegaan.

PVV:
PVV-Kamerlid Roland van Vliet: 'Ik vind het erg jammer dat de commissie een koppeling maakt tussen lagere belastingtarieven en beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het is niet des PVV's om daaraan te tornen. Ik geloof ook niet dat negen van de tien belastingbetalers in het laagste tarief voor de inkomstenbelasting komt te vallen. Dat is veel te optimistisch. Dit tarief betekent ook dat minima, die nu veel minder betalen, gecompenseerd moeten worden. Daar wordt het belastingstelsel niet eenvoudiger van.'

SP:
SP-Kamerlid Farshad Bashir: 'Wij zijn niet positief over de voorstellen. Er wordt bijna niets gedaan aan de hypotheekrenteaftrek. Het blijft mogelijk dat de hoogste aftrekposten voor de hoogste inkomens zijn.
We vinden het ook jammer dat AOW'ers en zelfstandigen zonder personeel door de voorstellen worden getroffen. De commissie wil de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek aanpakken. Dat is niet verstandig als je ondernemerschap wilt stimuleren.'

66-kamerlid Koolmees tijdens de Algemene Financiele Beschouwingen. Beeld ANP
66-kamerlid Koolmees tijdens de Algemene Financiele Beschouwingen.Beeld ANP
Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV). Beeld ANP
Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV).Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden