Advies aan Stedelijk: zet de eigen, rijke collectie weer centraal

De Amsterdamse Kunstraad adviseert het Stedelijk Museum geen 'jetsetkunst' meer te kopen en de eigen, rijke collectie weer centraal te zetten.

Jan Pieter Ekker
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Stedelijk Museum is géén Kunsthal en moet niet functioneren als tentoonstellingsmachine. Er moet geen 'jetsetkunst' meer worden gekocht - dat is door de prijzen op de kunstmarkt onmogelijk geworden - maar werk van vergeten, onbekende, nieuwe en ondergewaardeerde kunstenaars.

De rijke collectie moet weer centraal staan in de programmering en moet worden verbonden met actuele thema's. De gemeente moet meer geld beschikbaar stellen voor het beheer van de omvangrijke collectie en het museum moet snel twee dependances openen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen in een maandag gepresenteerd advies van de Amsterdamse Kunstraad.

Onderzoeken
Het rapport, getiteld Het Museum als Dynamisch Geheugen, is opgesteld door voorzitter Felix Rottenberg, secretaris Guikje Roethof en Katja Weitering, bestuurslid en voorzitter van de commissie erfgoed en beeldende kunst en musea. Dat is gebeurd op verzoek van het college van b.enw., nadat NRC Handelsblad had bericht over nevenfuncties en bijverdiensten van directeur Beatrix Ruf.

Sindsdien lopen er ook nog twee onafhankelijke onderzoeken naar governance en de naleving van de Wet normering topinkomens, waarvan de resultaten ook een dezer dagen worden verwacht.

De Kunstraad werd verzocht onderzoek te doen naar de positie van het Stedelijk Museum in de toekomst, in de stad, nationaal en internationaal, en wat daar voor nodig is. Ook moest worden gekeken naar de rol van het Stedelijk op het gebied van talentontwikkeling en doorstroming.

Te gesloten
De Kunstraad stelt onder meer dat het Stedelijk jonger, diverser en inclusiever moet worden; een nieuwe directie moet ervoor zorgen dat conservatoren en curatoren vaker van baan wisselen en dat er meer 'doorbloeding' komt.

Het museum is volgens Rottenberg cum suis te gesloten en de verbinding met de dynamiek in de stad en de uitwisseling met kunstenaars en makers is grotendeels verloren. Maar er is een oplossing: 'Met de mogelijkheden die het museum in huis heeft kan het door gezag en originaliteit weer een rol van betekenis gaan vervullen: een bruisende plek en een springplank voor kunstenaars.'

Er dient volgens de Kunstraad nu eerst een nieuwe algemeen artistiek directeur aangesteld te worden, dan pas een nieuwe zakelijk directeur. Inkomsten uit nevenfuncties zijn in principe onverenigbaar met een fulltimebaan als directeur van het Stedelijk.

Lees ook: 'Kunstraad adviseert Stedelijk: doorgaan in de geest van Ruf'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden