Adolfo Suárez (81), de eerste Spaanse premier na Franco, overleden

Adolfo Suárez, de eerste premier van Spanje na het bewind van generaal Francisco Franco (1882-1975), is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden in Madrid. Dat melden Spaanse media.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Een woordvoerder van de familie liet weten dat Suarez vanmiddag in een ziekenhuis in Madrid zijn laatste adem uitblies. De ex-premier leed al zo'n tien jaar aan de ziekte van Alzheimer. De precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Suarez was een van Spanjes meest gerespecteerde politici. In 1976 koos koning Juan Carlos hem om de weg naar een constitutionele parlementaire monarchie in te zetten. Suarez was tot 1981 premier. In 1996 kreeg hij voor zijn cruciale bijdrage aan de democratisering van Spanje de Premio Principe de Asturias de la Concordia, een van de hoogste onderscheidingen in het land.

Nauwelijks meer in het openbaar
In 2002 was hij nog aanwezig op de bruiloft van de dochter van de toenmalige Spaanse premier José Maria Aznar. In de periode daarna liet Adolfo Suárez González zich nauwelijks meer in het openbaar zien. Drie jaar later werd duidelijk waarom. Zijn kinderen maakten bekend dat de oud-regeringsleider leed aan dementie. Suárez wist niet meer dat hij zijn land na de dictatuur van Franco naar de democratie had geleid.

De op 25 september 1932 in Cebreros (Avila) geboren Suárez volgde een opleiding rechten in Madrid. Daarna ging hij als jurist aan de slag en kreeg hij steeds prominentere taken binnen de Nationale Beweging (de Falange) van dictator Franco.

Na de dood van Franco in 1975 en na de proclamatie van het koningschap van Juan Carlos kwam er een regering onder leiding van Arias Navarro. Die wilde geen afscheid nemen van de structuren uit het Franco-tijdperk en kreeg daarom te maken met groeiend verzet van sociale bewegingen en de politieke oppositie.

Brede steun
Navarro stapte in juli 1976 op, waarna Suárez hem opvolgde als regeringsleider. In december 1976 kreeg hij in een referendum brede steun voor een wet over politieke hervormingen, die voorzag in een gedeeltelijke amnestie voor mensen die om politieke redenen waren veroordeeld.

Een jaar later kregen Suárez en zijn kort daarvoor opgerichte Democratische Centrum Unie (UCD) in de eerste vrije verkiezingen in Spanje in 41 jaar tijd 47,7 procent van de stemmen. Het leverde Suárez het premierschap op. Belangrijke verdienste van zijn regering was het tot stand komen van een nieuwe grondwet, waarin een grote mate van autonomie voor Catalonië en Baskenland was voorzien. Eind 1978 gaven de Spanjaarden in een volksraadpleging hun goedkeuring aan de constitutie.

In 1981 stapte Suárez op als regeringsleider, omdat de UCD ernstig verzwakt en verdeeld was geraakt. Een jaar later verliet hij de UCD om een nieuwe politieke groepering op te richten, het Democratisch Sociaal Centrum (CDS). In 1982, 1986 en 1989 werd hij voor het CDS tot volksvertegenwoordiger gekozen. Het CDS was enkele jaren de derde partij van Spanje, maar raakte eind jaren tachtig steeds meer uit de gunst van de kiezers. Een teleurgestelde Suárez stapte in 1991 uit de politiek.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden