ADM-krakers geven nog niet op

Het vonnis is "een klap", maar betekent nog niet het einde voor het ADM-terrein.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo reageren de ADM-bewoners op het vonnis dat de gemeente kan verplichten het in 1997 gekraakte haventerrein te ontruimen. Ze hebben hun hoop gevestigd op de linkse meerderheid in de gemeenteraad. Volgende week woensdag spreekt de raad over het ADM-terrein.

Via het zogeheten kettingbeding dat rust op de grond sinds de gemeente die in 1970 goedkoop van de hand deed om scheepswerf ADM te redden, kan Amsterdam volgens ADM'er Hay Schoolmeesters weerwerk geven aan Chidda, de eigenaar van het terrein. "De stad moet zich opstellen als waardig hoeder van het publiek belang," vindt hij. "Door het terrein niet over te laten aan een foute vastgoedmaatschappij."

Koole Maritiem
Eigenaar Chidda, waarin de erfgenamen van de in 2003 geliquideerde Bertus Lüske verenigd zijn, wil een deel van de grond verhuren aan scheepsreparatiebedrijf Koole Maritiem. Volgens havenwethouder Kajsa Ollongren lijkt dat te passen binnen het kettingbeding, dat alleen scheepsbouw toestaat op het terrein.

De krakers denken daar anders over. Volgens hen is Koole een scheepssloper die hier booreilanden gaat demonteren. Amsterdam zou het terrein naar zich toe moeten trekken om ruimte te maken voor havenbedrijven waarvoor rond het centrum op den duur geen plek meer is, zoals Albemarle en de scheepswerven van Shipdock en Oranjewerf. Ze verwachten dan ook dat de gemeente in beroep gaat tegen de uitspraak. "Als de gemeente dit terrein opgeeft zou dat een heel slecht signaal zijn."

Steekspel
Het juridische steekspel rond het ADM-terrein gaat hoe dan ook door. De ADM-bewoners gaan in beroep tegen de uitspraak. Tegelijkertijd doet de rechter volgende week uitspraak in een zaak die eigenaar Chidda tegen hen heeft aangespannen.

Lees ook: Strijd om ADM-terrein duurt voort: 'Om moedeloos van te worden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden