Plus

ADM'ers welkom in Elzenhagen: 'genoeg ruimte voor iedereen'

De normaal zo rustige nieuwbouwwijk Elzenhagen in Noord was afgelopen week volop in het nieuws. Willen de ADM-bewoners nu wel of niet verhuizen naar de slibvelden?

Op de slibvelden in Elzenhagen staan nog maar twintig wagens en caravans. Beeld Marc Driessen
Op de slibvelden in Elzenhagen staan nog maar twintig wagens en caravans.Beeld Marc Driessen

Wat ze van de heisa rond de ADM-bewoners en de slibvelden vindt? Daniëlle van Agthoven, bewoner van het rijtje nieuwbouwhuizen aan de G.J. Scheurleerweg dat het dichtst bij het terrein ligt, haalt haar schouders op.

"Ik denk vooral: maak een keuze. De ene keer willen ze wel komen, vervolgens lees ik weer dat ze toch niet willen. De gemeente heeft een hoop geregeld om de slibvelden bewoonbaar te maken. Het komt een beetje ondankbaar over."

Van Agthoven is op zichzelf niet tegen de komst van de krakers van het ADM-terrein naar de verder rustige wijk Elzenhagen. Er zit tenslotte nog een snelweg tussen de slibvelden en de woningen. En de eventuele feesten?

"Het lijkt me hartstikke leuk als we daar ook mogen komen. Wij zijn niet vies van een feestje."

Verhuizing
De verhuizing van de krakers naar de slibvelden op het terrein van de voormalige waterzuivering had al voltooid moeten zijn, maar er staan deze zondag nog maar een stuk of twintig wagens en caravans.

Op twee mannen na die met platen van piepschuim in de weer zijn, is er niemand te bekennen. Ze willen liever niet met de pers praten, maar zeggen wel dat er niet genoeg ruimte is voor iedereen.

"We zijn in een patstelling beland."

Duidelijk is dat een deel van de ADM-bewoners nog gewoon op het haventerrein woont. Ze klampen zich vast aan een brief die het Mensenrechtencomité van de VN afgelopen week naar de gemeente stuurde. Er waren bij het comité klachten binnengekomen over de slibvelden als alternatieve locatie - het comité vraagt het terrein niet te ontruimen totdat ze onderzoek hebben gedaan.

De gemeente houdt voet bij stuk en hoopt dat de ADM'ers alsnog vrijwillig vertrekken om een ontruiming met harde hand te voorkomen.

Hoge snelheid
"Het is een circus," zegt een buurt­bewoner die anoniem wil blijven.

"De buurt staat helemaal niet negatief tegenover de komst van deze groep, maar van de andere kant komt vooral veel weerstand. Wat ik vervelend vind is dat de ADM'ers die hier inmiddels wél naartoe zijn verhuisd, vaak op hoge snelheid met vrachtwagens en tractoren door de wijk rijden. Met de gemeente was afgesproken dat ze over de dijk zouden gaan, maar dat doen ze niet. Een slecht begin."

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat in januari wordt geïnventariseerd wie er zijn achtergebleven op het haventerrein; pas daarna wordt duidelijk of en wanneer er wordt ontruimd.

De gemeente is zaterdag wel alvast begonnen met het opruimen van achtergelaten caravans en woonwagens op een veld voor het ADM-terrein.

De ADM'ers kunnen maximaal twee jaar op de slibvelden blijven. Daarna moeten ze uitwijken naar Almere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden