ADM'ers doen met demonstratie ultieme poging tot voortbestaan

Met een demonstratie deed ADM zaterdagmiddag een ultieme oproep aan de gemeenteraad om het voortbestaan van de vrijplaats in de haven te rekken. Het protest werd een wild allegaartje, tot gele hesjes aan toe.

De demonstranten Beeld Het Parool
De demonstrantenBeeld Het Parool

Voor ADM begint de tijd te dringen: volgens een uitspraak van de Raad van State moet het in 1987 gekraakte haventerrein op Eerste Kerstdag verlaten zijn. Zo'n vijftig bewoners kunnen terecht op de slibvelden van een voormalige rioolwaterzuivering buiten de ring A10 in Noord, maar dat is hooguit voor twee jaar.

Vandaar de demonstratie zaterdagmiddag gericht tegen de uitverkoop van de stad. Behalve de ADM'ers, die moeten wijken voor bedrijven die het haventerrein willen huren, liepen enkele honderden demonstranten mee die ook vinden dat ze door het grote geld uit de stad worden gedreven.

'Stop de uitverkoop', was het motto. 'Amsterdam is not for sale'. ADM kreeg bijvoorbeeld bijval van De Boterbloem, de zorgboerderij even buiten Osdorp die moet wijken voor de bouw van een bedrijventerrein.

Geld
Van de Dokwerker liep de demonstratie door het centrum via Zuid naar Oost. Het was de bedoeling om de weg van het geld te volgen, dwars door de buurten waar 'gentrificatie' en veryupping het snelst om zich heen grijpen. "Op de plek waar wij vroeger woonden zitten nu hippe cappuccinobars en leuke boetiekjes," zei de ADM'er die de demonstranten welkom heette.

Vooral GroenLinks was de gebeten hond. Of zoals de partij werd genoemd op een protestbord: GroenLi€gt, in de GroenLinkskleuren met een Euroteken in plaats van de E.

In 2017, voor de verkiezingen, was de partij nog op de hand van ADM, aldus ADM-bewoner Daan. "Zij waren de beste stuurlui die toen in de oppositie zaten." Nu GroenLinks meebestuurt vat hij het standpunt van de partij als volgt samen: "Opsodemieteren en dan kijken we wel of we nog iets voor jullie kunnen doen."

ADM maakt zich op voor een bewogen kerst, ook al omdat het terrein op de slibvelden nog van de grond af opgebouwd moet worden. Bij de verhuizing naar Noord ontbreekt het de ADM-bewoners aan tijd, zo is hun klacht. Maar de gemeente blijkt niet te vermurwen.

De demonstranten werden daarom opgeroepen met de kerst naar de haven te komen. "We zien jullie met de kerst op ADM. Kerstmis is een tijd voor verbroedering," aldus Daan. "Hoho, merry homeless Christmas, motherfuckers!"

Hesjes
Maar de demonstratie trok nog veel meer Amsterdammers die gekant zijn tegen de snelle veranderingen sinds de economie weer is aangetrokken na de crisis. Er liepen demonstranten mee tegen de verhuurdersheffing en voor meer sociale huur. Anderen pleitten voor het basisinkomen.

Studenten keerden zich tegen bezuinigingen en riepen op tot meer inspraak. "De UvA begint best wel een kutuniversiteit te worden," zo begon filosofiestudent Sebald van der Waal zijn toespraak.

"De stad heeft geen behoefte aan Justin Bieber, met zijn penthouse aan de Dam," zei Bij1-duoraadslid Vreer Verkerke. "Liever vijf ADM's dan één Pontsteigergebouw."

In de menigte waren zelfs enkele gele hesjes te zien. Na hun eigen demonstratie op de Dam eerder op zaterdag, hadden ze zich bij het protest tegen de uitverkoop van de stad gevoegd, met het gele hesje nog aan.

Hoewel hun protesten binnen Nederland toch vooral worden geassocieerd met rechts, konden de gele hesjes zich goed vinden in de toespraken vanaf het podium. Ook zij moeten niets hebben van het grote geld dat het leven voor de gewone man alleen maar duurder maakt, was hun uitleg. "De gele hesjes zijn links en rechts bij elkaar."

Lees ook: Een tijdsdocument van de krakers op het ADM-terrein

Het ADM-terrein Beeld anp
Het ADM-terreinBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden