Plus

Adios Amigos

Door de jaren heen heeft het oorspronkelijke verhaal van Adios Amigos een andere laag gekregen. De politieke lading is naar de achtergrond verdwenen en heeft ruimte gemaakt voor extra (platte) humor en emotie.

Door; Joost Broeren
De Nederlandse remake Adios Amigos voegt nu een derde bewerkingslaag toe Beeld Adios Amigos
De Nederlandse remake Adios Amigos voegt nu een derde bewerkingslaag toeBeeld Adios Amigos

Hoeveel lagen bewerking kan een verhaal aan? De Vlaamse speelfilm Hasta La Vista uit 2011 had er al meerdere. Het echte verhaal van Asta Philpot, een Amerikaanse voorvechter voor de rechten van gehandicapten op een seksleven, werd in 2007 vastgelegd in een BBC-documentaire.

Het vormde de basis voor de film van regisseur Geoffrey Enthoven, die echter Philpots verhaal slechts losjes als aanleiding nam voor zijn aanstekelijke komedie, waarin drie Vlaamse, gehandicapte vrienden op reis gaan naar een speciaal bordeel voor gehandicapten in Spanje, om hun maagdelijkheid te verliezen.

Naar de achtergrond
De Nederlandse remake Adios Amigos voegt nu een derde bewerkingslaag toe, doordat scenariste Anne Barnhoorn het verhaal herschreef met een Nederlandse context. Het bordeel verdwijnt als bestemming, en het recht op seks is hier überhaupt geen onderwerp van gesprek meer.

Dat hoofdpersonen Philip, Lars en Joost een seksleven verdienen, is vanzelfsprekend - het probleem zit hem in de praktische invulling ervan.
Zo verdwijnt de politieke lading van Philpots verhaal met elke bewerking verder naar de achtergrond. Daarnaast kun je je vraagtekens zetten bij de noodzaak om een Vlaamse film opnieuw in het Nederlands te maken. Maar op zichzelf beschouwd is Adios Amigos een heel innemende komedie, die een mooie balans slaat tussen (soms platte) humor en emotie.

De wind van voren
Motor van het verhaal is de grofgebekte, vrijwel geheel verlamde Philip (Yannick van de Velde). Vanuit zijn rolstoel geeft hij de wereld ongefilterd de wind van voren. Hij sleept zijn twee vrienden mee op dit avontuur: de grotendeels blinde Joost (Bas Hoeflaak) en Lars (Martijn Lakemeier), die door een hersentumor in een rolstoel zit en zich zo min mogelijk mag inspannen. Bestemming: Salou, want daar nemen de meisjes het niet zo nauw met wie ze in bed duiken.

Onderweg zijn er uiteraard complicaties. Te beginnen bij de chauffeur die Philip via Marktplaats heeft gecharterd. De Kroatische Lub (Margôt Ros) blijkt namelijk tegen de verwachtingen in een vrouw, en dat maakt hun grootse praatjes over 'meisjes palen' ineens wat ongemakkelijk. Het is de eerste van vele hordes in de aanstekelijke coming of age van deze drie jongens.

Adios Amigos

Regie Albert Jan van Rees
Met Yannick van de Velde, Bas Hoeflaak,Martijn Lakemeier
Te zien in Arena, City, De Munt, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden