Adil A. instrueerde getuigen vanuit de cel

Adil A. (25), verdacht van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt heeft volgens justitie tijdens een bezoek in het huis van bewaring 'minuscule reepjes papier' aan zijn broer Omar gegeven met instructies aan hem en drie anderen.

Paul Vugts
Onderzoek in de Staatsliedenbuurt een dag na de schietpartij. Beeld anp
Onderzoek in de Staatsliedenbuurt een dag na de schietpartij.Beeld anp

In de visie van officier van justitie Maaike Bienfait probeerde Adil via de briefjes onder meer een getuige 'te instrueren' een valse verklaring in zijn voordeel af te leggen. Omar A. droeg de papiertjes bij zich toen hij onlangs werd gearresteerd vanwege een misdrijf in Limburg.

In een briefje aan Omar schrijft Adil dat die 'alles moet regelen, maar moet uitkijken wat hij over de telefoon zegt'. De politie kan 'op allerlei manieren afluisteren en observeren'. In de briefjes wordt bovendien gezinspeeld op een ontsnappingspoging. Met vergelijkbare minibriefjes die in Adils cel zijn gevonden, lijkt hij een getuige opdracht te hebben willen geven zijn alibi te bevestigen.

Overigens is van broer Omar ook dna gevonden in de Audi van waaruit volgens justitie is geschoten.

Dat zei Bienfait gisteren tijdens een inleidende zitting in de strafzaak waarin Adil en enkele medeverdachten terechtstaan voor de moord op Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf in de Staatsliedenbuurt, poging tot moord op hun vriend Benaouf A., op een vierde inzittende van hun Range Rover en op twee motoragenten. Daarnaast wrijft justitie Adil het bezit aan van drie kalasjnikovs op een door hem gebruikt onderduikaders.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden