Ademtest opsporen maagkanker heeft 90 procent succes

Wetenschappers hebben een ademtest ontwikkeld die kan helpen bij de diagnose van maagkanker. Via sensoren worden minuscule chemische bestanddelen van kankercellen opgespoord die vrijkomen wanneer we ademen. De test zou in 90 procent van de gevallen succesvol zijn, aldus de onderzoekers.

null Beeld

De onderzoekers uit Israël en China voerden testen uit bij 130 kankerpatiënten en publiceerden hun bevindingen in het British Journal of Cancer. 'Via de ademtest zijn wij in staat om maagkanker op te sporen, waardoor we hopelijk de ziekte veel sneller kunnen ontdekken', verklaart hoofdonderzoeker en professor Hossam Haick.

Volgens Haick kan de ademtest ingezet worden als alternatief voor een endoscopie, een ziekteopsporingsmanier waarbij een arts met een flexibele slang in het lichaam van de patiënt gaat. De ademtest is niet alleen goedkoper, maar ook minder tijdrovend en niet zo onaangenaam als een endoscopie, aldus de professor.

Labradors
Uit eerder onderzoek bleek al dat honden, vooral labradors en Portugese waterhonden, in staat zijn om verschillende soorten kankers op te sporen, zoals blaas-, long,- borst-, en eierstokkanker. Aangezien het reukvermogen van honden 1.000 keer beter ontwikkeld is dan bij mensen, kunnen de vierpoters deeltjes opsporen die eigen zijn aan kanker. Wetenschappers hebben lange tijd gehoopt dat de kankerspecifieke deeltjes die honden kunnen opsporen, konden gebruikt worden in een nieuwe sensor die adem- en stoelgangsmonsters zou kunnen testen.

'Groot verschil voor patiënten'
'Slechts een op vijf patiënten kan geopereerd worden doordat de meeste maagkankers pas ontdekt worden wanneer ze al te ver gevorderd zijn', legt Kate Law uit van Cancer Research UK. 'Elke test die kan helpen om de diagnose van maagkanker sneller vast te stellen, kan een groot verschil maken voor patiënten', gaat ze verder.

In Nederland is maagkanker een vrij zeldzame vorm van kanker. Volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt 18 op de 100.000 inwoners jaarlijks getroffen te worden door deze ziekte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden