PlusTen Slotte

Adèle Bloemendaal (1933-2017): Als ze de mensen maar aan het lachen kreeg

Denk aan haar en je hoort haar lachen, nee, brullen. Adèle Bloemendaal, actrice, cabaretière en zangeres, had wat je noemt een gulle lach: luid, vol en vooral aanstekelijk.

Bloemendaal in 2006, toen ze in de Kleine Komedie de Blijvend Applaus Prijs kreeg. Beeld anp
Bloemendaal in 2006, toen ze in de Kleine Komedie de Blijvend Applaus Prijs kreeg.Beeld anp

In een commercial die ze in de jaren tachtig maakte voor chocolademerk Bros liet ze haar lach op volle sterkte horen. De commercial werd een enorm succes.

Poedelnaakt lag ze in de reclame in een bubbelbad. "Nee, daar zie je niets van," zei ze tegen haar moeder met wie ze een telefoongesprek voerde. Schuddend met haar borsten prees ze de verrukkelijke luchtigheid van de chocoladereep: 'Bros-bros-bros-bros-bros-bros-bros-bros...' Om het geheel te besluiten met een daverend 'Hahahahahahahahahaha.' Geen Nederlander die de commercial niet kende.

Het werd acteurs in die tijd nog wel kwalijk genomen als ze reclames deden. Adèle Bloemendaal zat er niet mee, die deed als vrijgevochten vrouw altijd precies wat ze zelf wilde: ze zong met evenveel overgave revolutionaire teksten van Bertolt Brecht als nonsenspoëzie van Drs. P.
Zaterdag overleed ze, 84 jaar oud. Haar laatste jaren bracht Bloemendaal, die al lang een zwakke gezondheid had, door in de Flesseman, het verzorgingstehuis op de Nieuwmarkt.

Jordaan
Bijna haar hele leven heeft de in Jordaan als Adèle Hameetman geboren actrice in Amsterdam gewoond. Alleen in de jaren vijftig verbleef ze enige tijd in Amerika omdat haar eerste echtgenoot, wiens achternaam ze altijd zou aanhouden, daar een baan als vliegtuigingenieur kreeg. Het huwelijk met Bob Bloemendaal was geen succes.

Terug in Nederland trouwde ze begin jaren zestig, toen een gemengd huwelijk nog iets bijzonders was, met de hier neergestreken zwarte Amerikaanse acteur Donald Jones. Ook dat huwelijk was geen lang leven beschoren, maar het leverde wel een zoon op: John.

Wispelturig
In het theater zette Adéle Bloemendaal haar eerste schreden samen met Leen Jongewaard, die een levenslange vriend zou blijven. Via het amateurtoneel belandde het tweetal bij toneelgroep Puck. Een lange, lange rij theater- en cabaretgezelschappen volgde; de wispelturige Adèle Bloemendaal hield het nergens lang uit. Geëngageerd en serieus werk wisselde ze daarbij probleemloos af met luchtigheden.

In 1960 begon ze ook te werken voor de televisie. Ze kreeg er grote bekendheid door. In 1969 had ze zelfs een eigen, door Bob Bouber geregisseerde televisieshow. Ook was ze te zien in de populaire tv-serie 't Schaep Met de 5 Pooten en het eveneens door Eli Asser geschreven Citroentje met Suiker. Grote hits had ze als zangeres met carnavalsnummers als Wat Heb Je Gedaan, Daan en Loe, D'r Legt een Lijster in de La.

Facelift
Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag poseerde Adèle Bloemendaal in 1983 naakt voor Playboy. Tien jaar eeder had ze al, een noviteit nog in die tijd, een facelift ondergaan. Ze had er vreselijk veel plezier van gehad, vertelde ze in 1992 in de Parool-rubriek De Klapstoel: "Niet in mijn werk, als comedienne doet het er niet heel veel toe hoe je er uit ziet, als je de mensen maar aan het lachen krijgt. Maar privé ben ik er echt voor beloond. Tot op hoge leeftijd heb ik niets te klagen gehad over de belangstelling van heren.'

In datzelfde interview zei ze dat mannen haar favoriete gezelschap waren: 'Ik heb wel vriendinnen hoor, maar als ik moet kiezen worden het toch de mannen. Ik vind ze zo gezellig. Zoals ze bijvoorbeeld aan de cafétafel met z'n allen zitten te praten over voetballen. Dat jongensachtige vind ik leuk. Ik stroop m'n mouwen op en ga mee zitten lullen. En ze vinden het nog goed ook.'

Infarct
De beroerte die haar in 1999 trof was het begin van een lange periode vol grote lichamelijke ongemakken, die er uiteindelijk toe leidden dat Bloemendaal zelfs bijna niets meer zag. Bij een optreden in 2000 dacht het publiek dat ze teveel had gedronken. Maar ze kon moeilijk uit haar woorden komen vanwege een niet herkende herseninfarct. Het was het einde van haar theatercarrière; ze stond alleen in 2006 nog een keer in Carré.

In het zelfde jaar was ze ook te zien in de remake van 't Schaep Met de 5 Pooten. De rol van Doortje Lefèvre die ze daar oorspronkelijk in speelde was inmiddels vergeven aan Loes Luca, maar als Rooie Rita bleek Adèle Bloemendaal nog altijd zeer bedreven in het spelen van zo'n volks type.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden